Aktier: Vestas og Danske Bank belønnes, Novo straffes

Morgenens regnskaber fra Vestas og Danske Bank fredag er med til at give det danske aktieindeks - C20 Cap - et plus, mens kollegerne i Europa vånder sig med fald på omkring 1 pct. efter pæne fald i USA og Asien natten til fredag.

Morgenens regnskaber fra Vestas og Danske Bank fredag er med til at give det danske aktieindeks - C20 Cap - et plus, mens kollegerne i Europa vånder sig med fald på omkring 1 pct. efter pæne fald i USA og Asien natten til fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOUG KANTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk-regnskabet derimod var lidt til den skuffende side, vurderer Jyske Bank, og aktien må en spids ned efter torsdagens kurshop efter positive data for Semaglutid.

C20 Cap-indekset stiger 0,4 pct. til 1005,57 fredag middag, mens der er fald i Frankrig på 1,3 pct. og i Tyskland på 0,9 pct.

Vestas blæser op

Vestas ligger sammen med Danske Bank klart øverst i indekset. Vestas stiger 4 pct. til 462,70 kr. kr.

»Det er et rigtig flot regnskab, men det er et lille kvartal for Vestas. Afvigelserne er dog markant positive. Det mest positive i regnskabet er ordreindgangen, vil jeg mene,« siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Ordreindgangen steg til 2403 MW mod en forventning om 2250 MW.

Vestas fastholdt forventningerne til 2016, der lyder på en omsætning på mindst 9 mia. euro samt en EBIT-margin før særlige poster på mindst 11 pct. De frie pengestrømme ventes at blive på mindst 600 mio. euro.

Lettelse i Danske Bank

Stigningen i Danske Bank har efter Jyske Banks vurdering lettelsens karakter, vurderer Martin Munk.

Bankens nettoresultat blev 4945 mio. kr. Det var klart bedre end ventet, idet analytikerne havde spået et resultat på 4367 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates. I samme periode sidste år noterede banken et nettoresultat på 4951 mio. kr.

»Vi har fået en masse sløve regnskaber fra banker, og der er meget relief over, at Danske Bank-aktien stiger. Det skyldes simpelthen, at der leveres bedre end det, de andre banker har leveret,« siger han og fremhæver, at der trods udfordringer med landbrug og olie igen har fundet indtægtsførelse af nedskrivninger sted.

Toplinjen er under pres som hos de andre banker, konstaterer senioraktierådgiveren, men det kompenseres til fulde af posterne på vej ned gennem regnskabet til bundlinjen.

Danske Bank stiger 4,2 pct. til 184,60 kr. - den største stigning i C20 Cap.

Novo Nordisk skuffer

Novo Nordisk falder en smule og koster 370 kr. - 0,3 pct. mindre end torsdag. Aktien steg dog 2,2 pct. torsdag efter positive Semaglutid-data.

Novo Nordisk leverede et forholdsvist neutralt regnskab, selv om det indeholdt en nedjustering i danske kroner. Men billedet forstyrres af rabatter.

Novo Nordisk leverede en anelse bedre end ventet på flere af de overordnede linjer i første kvartal. Medicinalgiganten omsatte dog for 27,2 mia. kr. mod ventet 27,3 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates og 25,2 mia. kr. i første kvartal et år tidligere.

Driftsresultatet (EBIT) landede til gengæld på 12,3 mia. kr. mod ventet 12,0 mia. kr. blandt analytikerne og 13,9 mia. kr. i første kvartal 2015.

»Novo plejer at levere en overraskelse, men det gør de ikke denne gang og regnskabet skuffer på nøgleområdet, diabetes. Desuden er der støj fra, at rabatterne for 2010-2015 justeres og bogføres i dette kvartal. Det slører billedet noget,« påpeger Martin Munk, der dog vurderer, at det primært er skuffelsen på diabetesområdet, der får aktien til at falde.

GN er bundprop

GN Store Nord er den aktie i C20, der falder mest - og det undrer i Silkeborg.

DNB ser en svag start på 2016, og nedjusterer aktien op til regnskabet i næste uge, oplyser Martin Munk. Tidligere havde DNB anbefalingen »hold«, men sænker den nu til »sælg«, mens kursmålet rykkes 5 kr. ned til 125 kr.

»Det er vi absolut ikke enige i - vi tror GN har fået en god start på året,« siger han.

GN-aktien falder 3,5 pct. til 129,60 kr.

GN leverer regnskab på onsdag i næste uge.