Aktier: Vestas med i toppen på måske-ordre til Laos

Sidst på eftermiddagen onsdag gik Vestas med op i top tre i C20 Cap-indekset, efter at det blev meldt ud, at vindmølleselskabet er blevet valgt som foretrukken leverandør til det første vindprojekt i Laos nogensinde. Aktien steg med 3,3 pct. til 464,90 kr.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Den er simpelthen nyheden om, at Vestas er valgt som foretrukken leverandør til projektet i Laos, der trækker aktien op. Og når det generelt er et positivt marked, så stiger den nok lidt mere, end den ellers ville have gjort, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Samlet steg C20 Cap indekset med 0,9 pct. til indeks 1048,0.

Vestas er blevet udpeget som foretrukken leverandør til et projekt på 600 megawatt (MW) i Laos. Det bekræftede vindmølleproducenten over for Ritzau Finans onsdag. Der er på dette stadie ikke tale om en fast og ubetinget ordre, men en udvælgelse som foretrukken leverandør kan ofte munde ud i en reel ordre, hvis projektet bliver til noget.

BANKER FØLGER EUROPA- OG USA-KOLLEGAER

Nordea blandede sig også i toppen i onsdagens handel. Storbanken lå i slipstrømmen af de amerikanske finansaktier, der tirsdag steg på forventning om en rentestigning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. En stigning som de europæiske bankaktier også hoppede på.

- De europæiske banker "outperformer" i dag. Og det trækker de danske bankaktier - og i særdeleshed Nordea - med op, siger Mads Zink.

Nordea steg med 3,4 pct. til 65,45 kr., Jyske Bank endte med et plus på 3,0 pct. til 267,50 kr., mens Danske Bank lagde 1,7 pct. til kursen og endte i 188,80 kr.

NOVO NORDISK STEG PÅ JA FRA USA

Novo Nordisk endte som den mest stigende aktie i onsdagens handel og steg med 3,5 pct. til 377,20 kr., efter at et amerikansk ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) tirsdag aften enstemmigt anbefalede selskabets kombinationsprodukt Xultophy (Ideglira) godkendt på det amerikanske marked.

- Alt tyder nu på en godkendelse i september og en lancering i fjerde kvartal, siger Mads Zink.

GENMAB TABTE PUSTEN

Efter 11 dage med kursrekord og en samlet stigning på 29,3 pct., faldt Genmab tilbage onsdag. Aktien endte som bundprop i dagens handel med et fald på 2,0 pct. til 1205 kr. Faldet kom efter nyheden om, at salget af Genmabs helt store lægemiddelhåb, kræftmidlet Darzalex, gik tilbage med knap 9 pct. i april.

Det viste salgsdata fra amerikanske Symphony Health, der blev offentliggjort via Bloomberg.

- Tallene for april var nu ikke den store overraskelse. Men efter 11 dage i rekorder, er det nok helt normalt, at aktien falder lidt igen, siger Danske Banks chefhandler.

GRØNT LYS TIL BRYGGERIGIGANT - MED BETINGELSER

I en helt anden branche - øl og læskedrikke - fik AB Inbev og Sabmiller sent tirsdag grønt lys af EU-Kommissionen til at slå pjalterne sammen - dog med betingelsen om, at store dele af Sabmillers mærker sælges fra på det europæiske marked.

Danske Carlsberg ventes ifølge flere analytikere ikke at købe ind fra hylderne. Carlsberg-aktien steg med 1,1 pct. til 640 kr.

A.P. Møller-Mærsk lå med i bunden uden selskabsspecifikke nyheder. A-aktien faldt med 1,2 pct. til 8320 kr., mens B-aktien dykkede 1,4 pct. og endte i 8615 kr.

FLERE HÅNDRULLEDE CIGARER

Blandt sidepapirerne kom der regnskab fra Scandinavian Tobacco Group. Forbrugerne købte flere håndrullede cigarer og mere finskåren tobak i årets tre første måneder, men salget af Scandinavian Tobacco Groups maskinrullede cigarer og pibetobak gik tilbage.

Tobakskæmpens omsætning steg til 1499 mio. kr. i første kvartal fra 1477 mio. kr. året forinden, og koncernen fastholder sine forventninger til hele året. Aktien holdt dampen oppe i løbet af onsdagen og steg med 2,8 pct. til 111 kr.

Atlantic Petroleum, der steg med 20 pct. til 12 kr., har præsenteret et underskud på knap 40 mio. kr. i sit regnskab for første kvartal. Men olieselskabet har derudover kunnet melde om en låneaftale på op til 8 mio. pund - svarende til knap 80 mio. kr. - med London Oil and Gas, og det trak op.

Aktien i Arkil Holding kørte af sporet med en nedjustering i forbindelse med regnskabet for første kvartal.

Banedanmark fyrede i mandags Arkil og Strukton Rail efter forsinkelser i sporarbejde på Østfyn, og Arkil nedjusterede forventningerne til årets overskud før skat for hele året til 40-70 mio. kr. mod tidligere 70-100 mio. kr., mens forventningerne til omsætningen blev sænket med 300 mio. kr. til omkring 3,1 mia. kr.

Aktien faldt med 3,5 pct. til 952 kr.

/