Aktier: Vestas løftes af gyldne markedsudsigter i USA

Der er sommerfornemmelser på det danske aktiemarked mandag middag - og de fleste aktier i eliteindekset er i plus med Vestas i front.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Og de lune vinde, der blæser om den aktie, er helt på sin plads. Det mener Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, efter at de amerikanske skattemyndigheder Internal Revenue Service (IRS) i torsdags kom med de længe ventede retningslinjer for investorer til at kvalificere vindmølleprojekter til den vigtige amerikanske støtteordning Produktion Tax Credit (PTC).

- Man har nu fire år til at færdiggøre nye vindprojekter i USA. Så man kan sige, at ordningen er blevet forlænget med to år i forhold til den forrige. Det er positivt for hele industrien, og det lover positive vækstrater for Vestas, siger Mads Zink til Ritzau Finans.

- Samtidig faldt Vestas lidt i sidste uge på rygterne om, at selskabets topchef Anders Runevad var i spil til at overtage chefstolen i Ericsson-koncernen, som ikke kommer til at ske i hvert fald på kort sigt. Men i dag retter aktien sig, siger Danske Banks chefhandler.

Vindmølleproducentens aktier stiger mandag middag med 4,4 pct. til 456,20 kr.

Der er dog også negative nyheder til Vestas. Men investorerne ser umiddelbart stort på, at den hollandske pensionskasse PGGM har trukket et tilsagn tilbage om at investere et milliardbeløb i en mexicansk vindmøllepark på knap 400 megawatt (MW), som var tiltænkt opført med Vestas-møller, skriver Energiwatch med reference til den hollandske avis de Volkskrant.

Med i toppen ligger Genmab uden selskabsspecifikt nyt. Aktien stiger med 3,9 pct. til 988 kr.

REBOUND TIL GN

En anden aktie i plus er GN Store Nord. Den stiger mandag midt på dagen med 2,8 pct. til 129,40 kr.

- GN faldt efter regnskabet i sidste uge, hvor aktien faldt. Trods skuffelsen umiddelbart var det et pænt regnskab. Så aktien kommer lidt igen i dag, siger Mads Zink.

Med blot Coloplast og aktierne i A.P. Møller-Mærsk i fald, ligger C20 Cap-indekset mandag middag til en stigning med 1,8 pct. til indeks 1006,41.

MÆRSK RETTER SIG EFTER STIGNING PÅ REGNSKAB

Coloplast lider under, at der fragår udbytte fra aktien i dag på 4,50 kr. Aktien falder med 5,60 kr.- eller 1,1 pct. - til 495,40 kr.

A.P. Møller-Mærsk ligger med i bunden af eliteindekset mandag morgen, efter at konglomeratets B-aktie onsdag fik et gedigent løft på 6,4 pct. efter onsdagens regnskab for første kvartal. Selskabet leverede bedre resultater end ventet blandt analytikerne.

Og selv om kvartalsregnskabet understregede, at markedsvilkårene er hårde for Mærsk, viste det også, at konglomeratet har formået at holde omkostningerne nede. Til gengæld faldt containerfragtraterne fredag på den travle Asien-Europa-rute.

- Mærsk er fortsat udfordret. Vi så, at raterne faldt i fredag, mens olieprisen holder niveauet i dag. Samtidig vil der være efterdønninger fra regnskabet i onsdags, hvor investorernes lettelse ikke var til at overse, siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

A.P. Møller-Mærsks B-aktien falder med 0,9 pct. til 9170 kr.

SMÅ KURSÆNDRINGER FOR TDC

TDC, der lagde 3,5 pct. på kursen til 34,05 kr. i onsdags, har fået justeret sit kursmål af flere finanshuse, efter at teleselskabet onsdag før den forlængede weekend kom med regnskab for de første tre måneder af 2016, viser data fra Bloomberg.

Mest markant er ABG Sundal Colliers, der har lagt 3 kr. på til 30 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg". Hos Nordea har man lagt 2,45 kr. til, så kursmålet nu er på 34 kr. med en fortsat "hold"-anbefaling, mens New Street Research har sat kursmålet ned til 33 kr. mod tidligere 34 kr. Her lyder anbefalingen "neutral".

Aktien ligger i den nederste halvdel af C20 Cap med et plus på 0,5 pct. til 34,21 kr.

FLERE REGNSKABER I VENTE

- Vi er stadig midt i regnskabssæsonen, der overordnet ser bedre ud end ventet. Og mens mandag er forholdsvis stille, kommer der en række regnskaber i løbet af ugen. Og det er klart, at der vil være lidt fokus på de selskaber, der kommer med regnskaber de kommende dage, siger Mads Zink.

Tirsdag kommer der blandt andet regnskaber fra William Demant, Pandora, Genmab og Topdanmark. Og de efterfølgende dage følger eksempelvis Carlsberg, Lundbeck, DSV, NKT, NNIT og Bavarian med friske tal.

Mandag kommer der regnskab fra Jutlander Bank og Totalbanken. Førstnævnte venter i 2016 en primær indtjening på 230-260 mio. kr., mens Totalbanken i år venter en basisindtjening - opgjort som resultat før kursreguleringer og nedskrivninger - i intervallet 48-52 mio. kr.

Jutlander Bank falder 0,9 pct. til 166,50 kr., mens Totalbanken stiger med 0,7 pct. til 42,30 kr.