Aktier: Vestas kan komme i modvind på let positiv dag

Det kan blive en turbulent dag for Vestas på fondsbørsen, efter at usikkerheden om det amerikanske vindmøllemarked igen er blusset op. Årsagen er det amerikanske Senats forslag til en skattereform, der nu også indeholder et element, der forringer værdien af skatterabatterne tildelt gennem PTC-ordningen.

Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Og ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt".

Vestas er i denne uge steget med over 9 pct., og torsdag lukkede aktien med et plus på 2,1 pct. til 400,20 kr.

Overordnet set er der dog udsigt til en let positiv start i vente for de danske aktier fredag, hvor det dermed vil være grønt for fjerde handelsdag på stribe, hvis det bliver til virkelighed. I USA blev der igen sat rekorder torsdag, og i Asien er der også en overvejende positiv tendens blandt aktierne fredag morgen.

I negativ retning trækker det dog, at udspillet om den amerikanske skattereform sent torsdag strandede i Senatet på et proceduremæssigt spørgsmål, og fredag morgen falder de amerikanske futures med op til 0,2 pct. Omvendt stiger den tyske Dax-future med 0,1 pct.

C20 Cap-indekset steg torsdag med 0,8 pct. til 1128,13 - og i løbet af de seneste tre handelsdage er indekset kravlet op med 2,3 pct. fra indeks 1102,44.

USIKKERHED OM USA-VINDMARKED

Senatets forslag til en skattereform inderholder en ny skat, Beat, der er designet til at afholde multinationale selskaber fra at flytte job og indtjening ud af USA. Skatten rammer imidlertid - muligvis utilsigtet - samtidig skatterabatter til vindenergi, idet myndighederne for hver dollar tjent på skatterabatten kan pålægge en tilsvarende dollar i Beat-skat.

»Det vil afholde kunder fra at afgive ordrer. Når en reform (måske) bliver vedtaget (med Beat-forringelser) vil der gå tid, før industrien har klarhed over, om forringelserne bliver omstødt. Konsekvensen kan efter vores vurdering blive en markant opbremsning i ordreindgangen fra det amerikanske marked på kort sigt,« vurderer Jacob Pedersen i en kommentar.

Hos Vestas udgør USA cirka 35 pct. af selskabets aktiviteter, og fremdrift i USA har ifølge analytikeren været central for selskabets genvundne styrke i sektoren.

STORE REDERI-DAG PÅ BØRSEN

A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, har endelig fået alle brikker til at falde på plads, så det kan gennemføre købet af konkurrenten Hamburg Süd. Købet blev annonceret for præcis et år siden og er gennemført torsdag.

»Som tidligere meddelt forventes købet fra 2019 at give årlige driftssynergier på ca. 350-400 mio. dollar, primært fra integration og optimering af rutenetværk samt bedre udnyttelse af terminalkapaciteten i APM Terminals,« skriver Mærsk i en meddelelse.

En B-aktie i rederiet steg torsdag med 2,9 pct. til 11.220 kr.

Norden, der steg med 0,3 pct. til 127 kr. torsdag, er også i fokus, efter at norske Rasmussengruppen sent torsdag oplyste, at det vil af med alle sine aktier i det danske rederi.

Rasmussengruppen har sat 4,87 mio. aktier - svarende til 11,5 pct. af hele aktiekapitalen i Norden - til salg gennem en såkaldt accelereret bookbuilding. Aktieposten har en værdi af 618 mio. kr. baseret på torsdagens lukkekurs, men når så mange aktier skal sælges på én gang, gives der ofte rabat.

Og så kan Torm endelig sejle ind på børsen i USA, hvilket sker 11. december, meddelte rederiet sent torsdag, efter at de amerikanske børsmyndigheder har godkendt noteringen. En aktie i rederiet faldt 2,6 pct. torsdag til 55,50 kr.

MORGAN STANLEY UDE MED LUPPEN

Amerikanske Morgan Stanleys analytikere har været ude og se på flere selskaber både i og udenfor eliteindekset. Novo Nordisk får hævet anbefalingen til "overvægt" fra "ligevægt", og i samme ombæring er kursmålet hævet til 363 kr. fra 314 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Novo-aktien lukkede torsdag i 322,80 kr. efter en stigning på 0,3 pct. I år har aktien givet et positivt afkast på 26,7 pct. eksklusive udbytter. Morgan Stanleys kursmål indikerer et kurspotentiale på 12,5 pct.

Modsat er ISS-aktien ikke længere så attraktiv at investere i, vurderer den amerikanske bank, der har sænket anbefalingen til "ligevægt" fra "overvægt".

Ifølge Bloomberg News er kursmålet for aktien samtidig sænket til 260 kr. fra 310 kr.

ISS-aktien lukkede torsdag i 236,40 kr. efter en stigning på 1,4 pct. Aktien er faldet 0,8 pct. år til dato eksklusive udbytter.

Udenfor eliteindekset har G4S fået beskåret kursmålet til 24,50 kr. fra 26,63 kr. og gentaget anbefalingen "ligevægt" af Morgan Stanley.

G4S-aktien faldt torsdag 0,1 pct. til 21,76 kr.