Aktier: Vestas i topform sender C20 i europæisk top

Det danske aktiemarked er i bedre form end sine europæiske kolleger. Et overraskende godt regnskab fra Vestas inden børstid er med til at puste markedet op og er forklaringen på den outperformance, som man kan se i Danmark.

Arkivfoto:Vestas opjusterer deres forventninger efter et stærkt tredje kvartal...Se RB kl.08.34 ARKIVFOTO 2014 af Vestas hovedkvarter- - Se RB 6/5 2015 08.40. Vestas har stærk vind i ryggen og kan opjustere forventningerne til hele årets regnskab. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det vurderer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, over for Ritzau Finans.


Torsdag middag ligger det danske eliteindeks, C20 Cap, 1,1 pct. højere i indeks 1008,59, og holder niveauet, vil det være første gang siden 17. august i år, at indekset lukker i fire cifre og fjerde dag i træk med en positiv udvikling. De europæiske kolleger ligger typisk med udsving både op og ned under 0,5 pct.


Vestas' tredje kvartalsregnskab var bedre end ventet og ledsaget af en ganske pæn opjustering. Omsætningen voksede i kvartalet til 2120 mio. euro fra 1813 mio. euro et år tidligere, hvilket var med til at øge driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 232 mio. euro fra 163 mio. euro et år tidligere. Dermed steg EBIT-marginen til 10,9 pct. fra 9,0 pct.

Ifølge Ritzau Estimates havde analytikerne ventet en omsætning på 2025 mio. euro, et driftsresultat på 196 mio. euro og en margin på 9,7 pct.


Vestas opjusterede desuden igen forventningerne til 2015, hvilket også skete ved regnskabet for første kvartal. Nu venter selskabet en årsomsætning på 8,0-8,5 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster på 9-10 pct. Den tidligere forventning var en omsætning på mindst 7,5 mia. euro og en EBIT-margin på minimum 8,5 pct.

Dertil kom et aktietilbagekøbsprogram.

- Det er mere end godkendt, og der er blot en lille skønhedsplet i ordreindgangen, men det hæfter markedet sig ikke ved, når man i øvrigt får en samling flotte og overraskende gode tal, siger Ole Kjær Jensen.


Investorerne er ganske tilfredse og sender aktien op med 5 pct. til 413,30 kr.- et niveau, der ikke er set siden 2009 i aktien.


Fra medicinalbranchen har Novo Nordisk oplyst, at selskabet vil præsentere data, der viser, at behandling med Saxenda i tre år giver et signifikant og varigt vægttab sammenlignet med placebo. Det honoreres med en kursstigning på 1,8 pct. til 378,20 kr.


- Det er da en lille god nyhed, og sammen med en styrket dollar efter Yellens tale onsdag aften er det da nok forklaringen på, at Novo ligger godt til, vurderer afdelingsdirektøren.


TDC stiger 1,8 pct. til 38,41 kr., efter at selskabet Oister, der er ejet af teleselskabet "3", følger i fodsporene på sine konkurrenter og hæver priserne det billigste mobilabonnement. TDC startede med at hæve priserne på de billigste mobilabonnementer i starten af oktober. Med Oisters melding er alle konkurrenter i Danmark med på "trenden".

Medicokoncernen Coloplast falder 0,7 pct. til 533,50 kr. trods kursmålsløft fra finanshusene Morgan Stanley og UBS. Morgan Stanley har hævet kursmålet til 457 kr. fra 425 kr., mens anbefalingen "undervægt" fastholdes. UBS løfter kursmålet til 385 kr. fra 375 kr. og fastholder anbefalingen "sælg".

I bunden af C20 Cap-indekset ligger Nordea uden selskabsspecifikt nyt. Aktien falder 1,4 pct. til 76,40 kr.


FLSmidth er tæt på og ligger på næstsidstepladsen, da aktien falder 1,1 pct. til 269,60 kr.

- Råvarepriserne og råvarerelaterede selskaber i Europa er ramt i dag, og det, vurderer jeg, er med til presse FLSmidth til bunds i C20, lyder det fra Ole Kjær Jensen.


Uden for C20-regi kan biotekselskabet Zealand Pharma se nyheden om, at det franske medicinalselskab Sanofi har indgået en aftale med det koreanske medicinalselskab Hanmi om at udvikle nye produkter inden for diabetesbehandling.

Sanofi har en lignende aftale med Zealand Pharma, hvor de to koncerner også har samarbejdet om diabetesprodukter. Det gælder blandt andet GLP-1-analogen Lyxumia og kombinationsproduktet Lixilan.


- Aftalen er skidt nyt for Zealand Pharma, mener Nordea.


Zealand Pharma-aktien falder 4,9 pct. til 154,50 kr.


North Media-aktien sætter sig 1,4 pct. til 14,60 kr. efter at have nedjusteret omsætningsforventningerne til 2015 og indsnævret spændet for det ventede driftsresultat, EBIT, i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal.

Også Solar er kommet med regnskab for tredje kvartal, hvor selskabet vælger at præcisere sine forventninger til 2015 og nu venter et driftsresultatet (EBITA) i den øvre ende af intervallet 240-290 mio. kr. Solar-aktien falder dog alligevel 1,6 pct. til 427 kr.


Aarhusianske Schouw & Co. har også leveret regnskab, der indeholdt en opjustering af indtjeningsforventningerne til hele året. Det belønnes med en kursstigning på 4,2 pct. til 375 kr.