Aktier: Vestas i top og DSV i bakgear på børsen

DSV-aktien får en hård medfart i den tidlige handel fredag, efter at transportkoncernens årsregnskab skuffede markedet med svag indtjening.

Det, og en generelt lidt presset stemning på aktiemarkederne, er med til at presse det danske C20 Cap-indeks ned i et fald. Vestas er til gengæld i hopla efter en løftet anbefaling fra USA.

Efter 15 minutters handel ligger C20 Cap-indekset 0,6 pct. lavere i 856,53. Der er dermed lagt op til tredje fald i træk for de danske eliteaktier.

Ude i Europa er der ligeledes negativ stemning med fald på 0,4 pct. i de fleste større indeks. Fredagen kan desuden blive præget af en afventende stemning forud for den vigtige månedlige jobrapport fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, der fremlægges kl. 14.30.

DSV overraskede markedet negativt med en tilbagegang i indtjeningen i fjerde kvartal af 2014. DSV's driftsoverskud før særlige poster (EBITA) faldt til 649 mio. kr. i kvartalet, hvilket var noget mindre end ventet blandt analytikerne, der ifølge SME Direkt havde spået en fremgang til 702 mio. kr. fra 672 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år.

Nettoomsætningen i kvartalet lød på 12.539 mio. kr. mod de ventede 12.560 mio. kr. blandt analytikerne og 11.857 mio. kr. i samme periode sidste år. Især de to store divisioner, Air & Sea og Road, skuffede i forhold til forventningerne.

- Det er meget overraskende, at DSV ikke kan levere indtjeningsfremgang i fjerde kvartal. Det er en ærgerlig trend i DSV, der ellers har været på en opadgående indtjeningskurve de sidste tre kvartaler. Men det stopper så nu, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans efter regnskabet.

Også DSV-direktør Jens Bjørn Andersen erkender, at fjerde kvartal bød på en svagere udvikling, end selskabet havde håbet på.

DSV-aktien har været godt kørende i de seneste måneder og nåede i januar kurs 200 for første gang. Fredag er den dog slået tilbage med 4,7 pct. til 198,30 kr.

Med i bunden af C20 Cap-indekset er Danske Bank, der allerede torsdag eftermiddag fik kurstæsk på grund af Nationalbankens fjerde rentesænkning på 18 dage. Det vil formentlig koste dyrt for banken, og kursen falder 1,4 pct. til 171,60 kr. fredag.

Også Novo Nordisk fortsætter i negativ retning og ser ud til at præstere sin sjette dag med kursfald efter årsregnskabet fredag 30. januar. Aktien falder 1,3 pct. til 279 kr. og har i alt tabt 7,0 pct. i værdi siden regnskabet.

Vestas er derimod på toppen efter en hævet anbefaling fra analytikerne i Bank of America Merrill Lynch. Banken siger nu "køb" til Vestas-aktien og ser frem til en udbyttebetaling i regnskabet næste uge. Ifølge SME Direkts estimater ventes der i snit 0,43 euro per aktie i udbytte, svarende til 3,20 kr.

Vindmølleaktien stiger 2,5 pct. til 287,10 kr. og er i det højeste niveau siden juni 2014.

Ellers er der også regnskabsopmærksomhed om den islandske proteseproducent Össur, der er noteret på den københavnske børs. Sent torsdag fremviste Össur et årsregnskab med fremgang trods valutamodvind. 2014 var "fremragende" rent driftsmæssigt ifølge direktør Jon Sigurdsson, mens 2015 ventes at byde på en organisk omsætningsvækst på 3-5 pct. og en EBITDA-margin på 20-21 pct. Össur-aktien reagerer dog afdæmpet og handles i 19,90 kr. fredag, det samme som torsdag eftermiddag.

For Carlsbergs vedkommende er opmærksomheden af en lidt mere negativ slags, idet to store udenlandske hedgefonde satser på fald i fremtiden for bryggeriaktien. 5,5 mio. aktier i Carlsberg er i øjeblikket lånt ud til såkaldt shorting, sats på kursfald, og det er en femdobling i forhold til normalt, skriver Børsen. Carlsberg-aktien starter fredagen 0,7 pct. lavere i kurs 500.

SAS kan også tiltrække sig talfokus, når det skandinaviske flyselskab aflægger trafiktal for januar. Det sker kl. 11. Inden da koster aktien 13,20 kr., det samme som torsdag.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk