Aktier: Vestas i front på håb om Clinton-sejr

Vestas ligger suverænt i toppen af et stigende C20 Cap-indeks mandag forud for tirsdagens begivenheder, der både omfatter selskabets regnskab for tredje kvartal og siden det amerikanske præsidentvalg.

Udfaldet af præsidentvalget kan få stor betydning for markedsudsigterne for Vestas i USA på længere sigt, da Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, er indædt modstander af vindenergi, mens Demokraternes Hillary Clinton omvendt er tilhænger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Udfaldet af præsidentvalget kan få stor betydning for markedsudsigterne for Vestas i USA på længere sigt, da Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, er indædt modstander af vindenergi, mens Demokraternes Hillary Clinton omvendt er tilhænger.

FBI REJSER IKKE SIGTELSE

Og det er netop nyheder fra valgkampen i USA, der får Vestas-aktien til at stige, vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank og peger på søndagens meddelelse fra FBI om, at der ikke rejses sigtelse mod Hillary Clinton i den såkaldte e-mail-sag.

Det, vurderer finansmarkedet alt andet lige, øger Clintons muligheder for at gå sejrrigt ud af tirsdagens præsidentvalg.

- Vestas-investorerne har været meget nervøse, fordi dårligere meningsmålinger til Hillary Clinton betyder større sandsynlighed for, at Donald Trump bliver amerikansk præsident. Og han hader vindmøller, siger Jacob Pedersen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at når man ser på Donald Trumps anstrengte forhold til vindmøller, så vil han gøre alt, hvad han kan, for at lægge det marked ned hurtigst muligt, tilføjer Jacob Pedersen.

Han understreger dog, at Donald Trump ikke har frie hænder, men at han er afhængig af flertallet i Kongressen.

- Uanset vil han være en meget skidt frontfigur at få i USA for hele satsningen på omlægning til vedvarende energi og i særdeleshed for satsningen på vindmøller, siger Jacob Pedersen.

Vestas-aktien ligger ved 11.30-tiden 3,5 pct. højere i 514,50 kr., men også aktiemarkedet generelt har reageret positivt på de seneste meldinger fra den amerikanske præsidentvalgkamp, ligesom både dollar og den mexicanske peso ligger styrket.

MÆRSK OG BANKERNE TRÆKKER OP

Det danske eliteindeks, C20 Cap, ligger ved middagstid 1,1 pct. højere efter stigninger i 17 af indeksets 20 aktier. Stigningen kommer efter en uge, der samlet set gav et fald i det danske eliteindeks på små 5 pct.

Næst efter Vestas ligger Mærsk B og A som de mest stigende med plusser på henholdsvis 1,8 og 1,6 pct. til kurserne 9600 og 9115 kr. Bankaktierne klarer sig ligeledes pænt, Danske Bank ligger 1,5 pct. højere i 202,10 kr., mens Nordea stiger 1,4 pct. til 69,30 kr.

NOVO HAR DET FORTSAT SVÆRT

Novo Nordisk-aktien har det derimod fortsat svært og ligger 0,1 pct. lavere i 229,10 kr. Finanshuset Berenberg har sænket kursmålet for aktien til 290 kr. fra tidligere 330 kr., og hos Goldman Sachs har analytikerne reduceret kursmålet til 310 kr. fra før 350 kr., skriver Bloomberg News. Novo har i år mistet 43 pct. på aktiekursen, hvor der særligt har været fokus på udsigten til faldende priser på diabetesmedicin i USA.

Ingeniørkoncernen FLSmidth har vundet en mindre kontrakt i Australien til en værdi af 12 mio. dollar og kan på børsen notere et plus på 1 pct. til 241,40 kr.

Chr. Hansen får et nyt kursmål på 400 kr. mod tidligere 435 kr. hos JPMorgan Chase, fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen lyder fortsat på "neutral". Aktien i ingredienskoncernen falder imidlertid 1 pct. til 381,60 kr.

Derimod har TDC har fået sænket kursmålet til 42 kr. fra 45 kr. af UBS, der holder fast i anbefalingen "køb". TDC, der samtidig kan se Telia købe den norske konkurrent Phonero, ligger uændret i 35,61 kr.

DAB I KURSHOP

Uden for eliteindekset stiger Danske Andelskassers Bank med 17,1 pct. til 3,90 kr. Banken har ifølge Børsen afslået et bud fra Spar Nord i juni, selv om buddet lå langt over børskursen - men storaktionær Lind Invest er åben for et salg. Danske Andelskassers Banks bestyrelsesformand afviser over for Ritzau Finans imidlertid, at der har foreligget noget kurstilbud.

Det svenske finanshus SEB har sænket anbefalingen af Topdanmark-aktien til "hold" fra "køb". Samtidig er kursmålet sænket til 183 kr. fra 198 kr., viser data fra Bloomberg News. Det til trods stiger Topdanmarks aktie mandag med 1 pct. til 174,10 kr. efter fredagens fald på 4 pct.

Aktiekursen er faldet, siden et opkøbstilbud fra forsikringskoncernens finske hovedaktionær, Sampo, udløb for et par uger siden. Finnerne havde budt 183 kr. per aktie og sidder nu på mere end 40 pct. af Topdanmark.