Aktier: Vestas i front for bredt C20 Cap-comeback

Vestas blev frontløber for en genrejsning af de danske aktier mandag, efter at sidste uge gav et par alvorlige nyrehug til aktier i Europa over en bred kam.

Læs mere
Fold sammen

Mandag var forårshumøret dog atter tilbage, og så var billedet over hele linjen positivt, selv om aktiviteten var lidt lavere end normalt, blandt andet som følge af, at briterne holdt lukket.

C20 Cap-indekset sluttede 1,4 pct. højere i 1002,86 - og 15 ud af 20 eliteaktier endte i positivt terræn.


Generelt set er der dog også mere at komme efter i de europæiske aktier, lyder vurderingen fra Danske Bank.


- Markedet har det en lille smule bedre i dag. Vi har fået nogle forskellige nøgletal, der ikke afviger meget, men der kører også nogle rygter om, at Monsanto vil overtage Syngenta. Det skaber positiv stemning, når der kommer rygter om fusioner og opkøb, fordi det kan sætte skub i markedet, siger Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

- Vi er stadig overordnet set positive på markederne. Vi havde en periode, hvor der var mange dividende-penge, der skulle geninvesteres, og nogle af aktierne er ved at være fair prissat efterhånden, men generelt er der stadig ikke ret mange gode alternativer til aktier, fortsætter han.


I toppen af C20 Cap-regi blæste Vestas dagen igennem derudaf efter at have noteret sig yderligere 433 megawatt (MW) i ordrebogen for 2015. Vindmølleproducenten skal levere hele 400 MW til et stort projekt i USA, mens selskabet også hentede en ordre på 33 MW til Østrig.

Begge aftaler er inklusive serviceaftaler, og samlet set var det nyheder, som investorerne tog godt i mod. Særligt den amerikanske ordre er vigtig for det danske selskab.

- Det er vigtigt for Vestas. Det skaber en meget bedre sigtbarhed, og det er med til at understrege, at det er ekstremt godt kørende i USA, siger Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen til Ritzau og estimerer, at ordren formentlig har en værdi af mere end 2 mia. kr.

Vestas-aktien steg med 4,2 pct. til 315,90 kr.

Der var også god stemning omkring aktien i medicinalgiganten Novo Nordisk, der torsdag morgen leverede et flot regnskab for første kvartal.


Finanshuset Main First løftede sit kursmål for Novo Nordisk-aktien til 335 kr. fra 290 kr., mens anbefalingen "neutral" blev fastholdt. Samtidig meddelte Novo mandag, at selskabet skal bygge en ny fabrik i Kalundborg på 7500 kvadratmeter. Prisen lyder på 1,5 mia. kr., og fabrikken ventes at være i fuld drift i 2020.


Fabrikken skal producere lægemiddelstoffer til blødermedicinen Novoseven samt fremtidige lægemidler til behandling af blødersygdomme. Novo-aktien steg med 0,8 pct. til 381,70 kr.


Også Danske Bank leverede torsdag morgen et flot regnskab for de første tre måneder af 2015, men først mandag får aktien et løft efter regnskabet, idet den blev sendt ned i et generelt meget negativt marked torsdag.


En stribe finanshuse har efter regnskabet løftet deres kursmål for Danske Bank, og det var med til at skabe medvind mandag, hvor aktien steg med 2 pct. til 192,70 kr.

DSV fik som det eneste af de store regnskabsaktuelle selskaber torsdag en entydig positiv modtagelse på aktiemarkedet, hvor transportaktien blev sendt op med godt 5 pct. Mandag steg DSV med yderligere 0,6 pct. til 232,60 kr. efter flere hævede kursmål, og det var nok til en lukkerekord for transportpapiret.

De mest bemærkelsesværdige løft kom fra Danske Markets og amerikanske Jefferies, der begge løftede kursmålet for DSV til 260 kr. fra 230 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Genmab nød godt af fornyet positiv stemning omkring biotekaktier blandt de amerikanske investorer, og det var med til at understøtte kursen mandag, hvor Genmab steg med 3,3 pct. til 531 kr. efter et par større dyk i sidste uge, hvor stemningen var negativ.

- Biotekindekset reboundede pænt i USA i fredags, efter at der havde været en del modvind der, og det er med til at give positiv stemning om Genmab, siger Mads Zink.


Analytikerne hos Goldman Sachs placerede aktien i Novozymes på sin liste over særligt anbefalelsesværdige aktier - "conviction buy". Kursmålet blev samtidig hævet til 344 kr. fra 336 kr. Novozymes-aktien steg med 1,7 pct. til 313,10 kr.

Blandt sidepapirerne var der fokus på it-koncernen Columbus, der har købt kollegaen MW data. Det har givet anledning til en opjustering af såvel omsætnings- som EBITDA-forventningerne. Columbus-aktien steg med 3,8 pct. til 5,50 kr.

Djurslands Bank kom pænt ud af første kvartal, fremgik det af mandagens regnskab for perioden, der også indeholdt en præcisering af forventningerne i opadgående retning.

Banken venter nu et basisresultat før nedskrivninger, kursreguleringer og skat i 2015 i den øvre ende af det udmeldte interval på 75-90 mio. kr.

Det kunne investorerne godt lide, og aktien blev sendt op med 3,2 pct. til 258 kr.


/ritzau/FINANS