Aktier: Vestas i C20-top efter ordresværm på stille dag

Otte dage i streg blev ti ni dage onsdag, da det danske eliteindeks sluttede marginalt højere på en stille onsdag. Vindmølleproducenten Vestas fortsatte med at høste ordrer, og 2016 kan meget vel blive det bedste "ordreår" nogensinde for selskabet. Det sendte aktien til C20-toppen

Arkivfoto. Otte dage i streg blev ti ni dage onsdag, da det danske eliteindeks sluttede marginalt højere på en stille onsdag. Vindmølleproducenten Vestas fortsatte med at høste ordrer, og 2016 kan meget vel blive det bedste "ordreår" nogensinde for selskabet. Det sendte aktien til C20-toppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske eliteindeks for aktier - C20 Cap - endte med en stigning på 0,1 pct. i indeks 1016,37 onsdag.

- Der er stille på markedet. Omsætningen er dog højere end tirsdag, men fortsat meget lav, og det er det samme billede, vi ser over hele Europa, siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Der var fald på ligeledes omkring 0,1 pct. i Frankrig og Tyskland.

- Det stille marked afspejler sig også i, at bevægelserne er ganske små på markedet, påpeger han.

Kun i C20-bund og top var der bevægelser på mere end 1 pct. Det var samtidig småt med selskabsmeddelelserne, som Vestas dominerede klart.

VESTAS FIK FEM ORDRER

Vestas offentliggjorde onsdag fem ordrer. Dels tre ordrer i USA på henholdsvis 200, 48 og 43 megawatt (MW), hvor aftalerne adskiller sig fra normale ordrer ved at være bestillinger på vindmøllekomponenter. Dels en mindre ordre i henholdsvis Honduras på 59 MW og i Nordtyskland på 30 MW.

Ordrerne fra USA vurderer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen er konstrueret på den måde, fordi det giver kunderne mulighed for at få del i skatteordningen PTC, der giver rabat på vindenergi.

PTC-ordningen bliver nedtrappet fra årsskiftet, men kunderne - som typisk er vindparkudviklere - kan stadig få fuld støtte, hvis de inden årsskiftet har afholdt omkring 10 pct. af udgifterne til et projekt.

Vestas' samlede annoncerede ordreindgang for 2016 lyder på knap 8400 MW, og dermed har vindmølleproducenten mulighed for at få det bedste år nogensinde.

I 2015 lød ordreindgangen på 8943 MW, men ud over at Vestas stadig har et par dage af 2016 til at få yderligere ordrer, plejer selskabet også at have en bunke uannoncerede ordrer, som først bliver offentliggjort i forbindelse med næste regnskab - til marts.

Vestas-aktien tronede i toppen af C20 med en stigning på 1,4 pct. til 447,40 kr. - forfulgt af DSV, der steg 0,9 pct. til 315,20 kr. - uden selskabsspecifikt nyt.

Nets derimod dannede bundprop med GN Store Nord. Finans har beskrevet, hvordan flere af betalingsselskabets største kunder er klar til lukke ærkerivalen, Mobilepay, ind for at lægge pres på indtjeningsmaskinen Betalingsservice. Nets-aktien faldt 1,2 pct. til 124,50 kr.

- Der er sikkert også noget skattemæssigt i faldet. Der kan jo ikke være mange, der har gevinst på Nets-aktien, vurderer Ole Kjær Jensen.

Nets-aktien blev introduceret til kurs 150 kr.

GN faldt 1,4 pct. til 146,60 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

FORSIKRINGSAKTIER IKKE VOLDSOMT STORMRAMT

Forsikringsaktierne er fortsat ikke stormramt i voldsom grad. Indtil videre ser det relativt fredeligt ud sammenlignet med tidligere storme.

Tryg-aktien faldt 0,7 pct. til 127,20 kr., og Topdanmark satte sig 0,8 pct. til 180 kr. Alm. Brand, der også driver bankvirksomhed, endte uændret i 53,50 kr.

Og uden for eliteindekset var medicoselskabet Ambu lidt i fokus. Det skyldtes, at det uafhængige London-baserede analysefirma The Analyst i en rapport anbefaler investorer at sætte deres penge på et kursfald i aktien på op mod 30 pct., skriver Finans.

Ambu-aktien faldt 1,6 pct. til 281,50 kr. - aktien er dog i år steget godt 34 pct.

Bioporto har indgået en licensaftale med Columbia University i New York vedrørende en række af universitetets NGAL-patenter. Aftalen dækker flere verdensomspændende NGAL-patenter og ansøgninger - og patenterne vil være med til at styrke Bioportos eksisterende NGAL-patent-portefølje.

Bioporto steg 6,2 pct. til 2,06 kr.