Aktier: Vestas i bunden og Novo i toppen af positivt C20

Vestas ligger i bunden i det danske eliteindeks på julemånedens første dag, efter at usikkerheden om det amerikanske vindmøllemarked igen er blusset op. Årsagen er det amerikanske Senats forslag til en skattereform, der nu også indeholder et element, der forringer værdien af skatterabatterne tildelt gennem PTC-ordningen.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Og ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt".

Vestas var i denne uge steget med over 9 pct. frem mod fredag, men skattereformen får aktien til at falde med 2,2 pct. til 391,30 kr.

Overordnet stiger det danske eliteindeks, C20 Cap, dog fra handelsstart. Indekset er løftet 0,6 pct. til 1134,69, og det kan dermed kan fjerde handelsdag på stribe i grønt, hvis plusset holder dagen ud. Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk er med til at drive indekset frem.

USIKKERHED OM USA-VINDMARKED

Senatets forslag til en skattereform inderholder en ny skat, Beat, der er designet til at afholde multinationale selskaber fra at flytte job og indtjening ud af USA. Skatten rammer imidlertid - muligvis utilsigtet - samtidig skatterabatter til vindenergi, idet myndighederne for hver dollar tjent på skatterabatten kan pålægge en tilsvarende dollar i Beat-skat.

»Det vil afholde kunder fra at afgive ordrer. Når en reform (måske) bliver vedtaget (med Beat-forringelser) vil der gå tid, før industrien har klarhed over, om forringelserne bliver omstødt. Konsekvensen kan efter vores vurdering blive en markant opbremsning i ordreindgangen fra det amerikanske marked på kort sigt,« vurderer Jacob Pedersen i en kommentar.

Hos Vestas udgør USA cirka 35 pct. af selskabets aktiviteter, og fremdrift i USA har ifølge analytikeren været central for selskabets genvundne styrke i sektoren.

NOVO OG MÆRSK PEGER FREM

Investorerne hos Novo Nordisk har fået lidt at varme sig på inden børsåbning, da amerikanske Morgan Stanleys analytikere har hævet anbefalingen til "overvægt" fra "ligevægt", og i samme ombæring er kursmålet hævet til 363 kr. fra 314 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Aktien stiger helt til tops i de første handler med et plus på 2,7 pct. på aktiekursen til 331,60 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk starter dagen ud med plus på 1,1 pct. til selskabets B-aktie til 11.420 kr., mens A-aktien stiger med 1,4 pct. til 10,860 kr. Der er flere nyheder fremme at navigere ud fra om koncernen, og samlet set vurderes de som positive momenter.

Sent torsdag kunne Mærsks containerrederi, Maersk Line, meddele, at alle brikker er faldet på plads i gennemførslen af købet af konkurrenten Hamburg Süd. Købet blev annonceret for præcis et år siden og er gennemført torsdag.

Oveni har Mærsk via Dansk Undergrunds Consortium, DUC, som den danske koncern ejer 31,2 pct. af, godkendt en ny plan for Thyra-feltet, som indebærer investeringer til gen- og opbygning af feltet for 21 mia. kr.

Og som tredje ben i til dagens positive nyhedsstrøm er SCFI-indekset over rateudviklingen på en stribe ruter fra Shanghai og ud i verden steg denne uge for første gang i en måned. Indekset steg 3,8 pct. og er nu på 732,04, viser data fra Shanghai Shipping Exchange. Det var ellers faldet i de tre foregående uger til det laveste niveau siden august 2016.

STORUDSALG GIVER NEDTUR

Norden falder med 8,4 pct. eller 10,90 kr. til 116,50 kr., efter at norske Rasmussengruppen sent torsdag oplyste, at den vil af med alle sine aktier i det danske rederi. De 4,87 mio. aktier - svarende til 11,5 pct. af hele aktiekapitalen i Norden - er blevet solgt til 115 kr. stykket, hvilket svarer til rabat på 9,4 pct. per aktie.

Og så kan Torm endelig sejle ind på børsen i USA, hvilket sker 11. december, meddelte rederiet sent torsdag, efter at de amerikanske børsmyndigheder har godkendt noteringen. En aktie i rederiet stiger med 2,7 pct. 57 kr.

ANALYTIKER-NYT RYKKER KURSERNE

Morgan Stanley mener ikke, at ISS-aktien længere er helt så attraktiv at investere i som tidligere og har sænket anbefalingen til "ligevægt" fra "overvægt". Ifølge Bloomberg News er kursmålet for aktien samtidig sænket til 260 kr. fra 310 kr.

ISS-aktien falder 2,1 pct. til 231,50 kr.

Novozymes har fået sænket anbefalingen af det britiske finanshus Investec til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 295 kr. fra 290 kr., skriver Bloomberg.

Investec er bekymret for værdisætningen af den danske enzymproducent, som ser anstrengt ud i finanshusets øjne. Markedet har simpelt hen overhalet virkeligheden i forventning om en tilbagekomst til stor vækst i vaskemiddel-divisionen og pæn fremgang i føde- og drikkevarer, vurderer Investec ifølge Bloomberg News.

Novozymes-aktien trodser dog vurderingen og stiger 0,5 pct. til 340,30 kr.

Udenfor eliteindekset har G4S fået beskåret kursmålet til 24,50 kr. fra 26,63 kr. og gentaget anbefalingen "ligevægt" af Morgan Stanley.

En aktie i G4S-aktien falder 1,3 pct. til 21,47 kr.