Aktier: Vestas i bunden af C20 efter Runevad-rygte

Vestas har mandag lagt sig i bunden af C20 Cap-indekset, efter at selskabets administrerende direktør, Anders Runevad, i den svenske erhvervsavis Dagens Industri bliver nævnt som et varmt emne som afløser for Hans Vestberg, der er direktør for det svenske telekommunikationsselskab Ericsson.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

 

- Det kunne godt være en plausibel forklaring på faldet i Vestas-aktien, for Runevad har om nogen været med til at få vendt udviklingen i Vestas. Det ville være en bet, hvis han lige pludselig skulle væk fra Vestas i den her fase. Der kan også være tale om noget profithjemtagning efter den store stigning i aktien fredag efter regnskabet, siger senior aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Ifølge flere anonyme kilder nævnes Anders Runevad i kandidatfeltet sammen med Mats Granryd, tidligere chef for Tele2, og Ola Rollén, chef for Hexagon, til at erstatte Hans Vestberg, som er under pres i det varme sæde hos Ericsson.

Vestas-aktien ligger mandag middag til et fald på 2,0 pct. til 455,50 kr. efter en stigning på 4,5 pct. fredag, da selskabet leverede et bedre regnskab for første kvartal end ventet. Analytikerne hos Nordea har efter regnskabet lagt 10 kr. ekstra på kursmålet til 540 kr., og gentaget en købsanbefaling for vindmølleaktien.

Faldet i Vestas-aktien vægter tungt i C20 Cap-indekset, som ved 11.30-tiden ligger 0,2 pct. lavere i 998,83. Aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der onsdag kommer med regnskab for første kvartal, trækker ligeledes ned. Mærsks B-aktie er faldet 0,8 pct. til 9070 kr. Men udsvingene blandt C20-aktierne er generelt meget beskedne, og også i resten af Europa er stemningen relativt afdæmpet.

- Det er relativt stille og roligt og fladt på markederne. Nu er det også en kort uge, og det britiske marked holder mandag lukket, hvilket også betyder noget på omsætningen. Det tager lidt af volatiliteten ud af markedet, at der er nogle aktører, der mangler, siger Martin Munk.

DANSKE BANK HÆVET TIL KØB

Fredagens opløftende regnskab fra Danske Bank har kastet en ny købsanbefaling af sig fra den norske storbank DNB, der tidligere havde "hold" på aktien. Det fremgår af data fra Bloomberg. Tilmed er kursmålet hævet til 215 kr. fra det tidligere mål på 194 kr.

Danske Bank-aktien ligger 0,5 pct. højere i 184,80 kr. efter en stigning fredag på 3,7 pct. Nordea stiger desuden 0,5 pct. til 63,40 kr., mens Jyske Bank-aktien falder 0,7 pct. til 264,30 kr.

NORTH MEDIA NEDJUSTERER

Der er mandag morgen kommet nyt fra North Media, som meldte om et frasalg men også en nedjustering af forventningerne. Frasalget omfatter en række udgaver af Søndagsavisen samt ejerandelen i Vestsjællandske Distriktsblade. Køber er Sjællandske Medier, der betaler 41,75 mio. kr. for aktiverne.

North Media har i samme forbindelse gennemgået regnskabet for første kvartal 2016, og det viser, at koncernen i perioden har realiseret en omsætning i niveauet 215 mio. kr. og et negativt driftsresultat, EBIT, før særlige poster i niveauet 10 mio. kr.

Forventningerne til koncernens omsætning nedjusteres og udgør nu 865-915 mio. kr., og koncernens EBIT før særlige poster forventes at udgøre et underskud på 25-55 mio. kr. Tidligere ventede North Media en omsætning på 880-930 mio. kr., og et driftsunderskud på 20-50 mio. kr. Aktien i North Media stiger 1,5 pct. til 14 kr.

Alm. Brand falder derimod 2,2 kr., eller 4,6 pct., til 46,10 kr. Det skyldes dog, at aktien for første gang handles uden retten til et samlet udbytte på 3 kr. per aktie - fordelt mellem et ordinært udbytte på 1,5 kr. og et ekstraordinært udbytte ligeledes på 1,5 kr.

I eftermiddag, kl. 16 dansk tid, retter fokus sig mod offentliggørelsen af det amerikanske ISM-indeks for fremstillingsindustrien. Indekset ventes ifølge Bloomberg News at være faldet til 51,4 i april fra 51,8 i marts. Hos Nordea tror seniorstrateg Tine Choi på en positiv overraskelse med en stigning til 52,2.

Udviklingen i indekset kan ændre på forventningerne til kommende renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Får vi ret, er der lagt op til rentestigninger og stigende aktiekurser. Omvendt hvis konsensus får ret, så vil dagen være præget af bekymring for styrken af fremgangen i fremstillingssektoren. Det vil gøre investorerne mere sikre på, at Fed springer over (med en renteforhøjelse, red.) i juni, og dermed vil renterne blive sendt ned og lægge pres på aktierne, skriver Tine Choi i en kommentar.

Mens der ikke er danske regnskaber i kalenderen mandag, så kigger markedet frem mod tunge rapporter fra Coloplast tirsdag og blandt andre Mærsk, ISS, TDC, GN Store Nord og D/S Norden på onsdag.