Aktier: Vestas hjalp Danmark til tops i Europa

Det danske C20 Cap-indeks var et af de bedst præsterende på en stille aktiedag i Europa fredag, og det skyldtes blandt andet et løft til Vestas.

Læs mere
Fold sammen

For det første har Vestas fået indledt analysedækning hos Kepler Cheuvreux med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 500 kr. Samtidig har den indflydelsesrige amerikanske storbank Goldman Sachs løftet sit kursmål for Vestas til 530 kr. fra 470 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Endelig forudser Alm. Brand Markets, at næste uges klimakonference, COP21 i Paris, kan give positivt fokus på selskaber i den "grønne sektor" såsom Vestas.

Chr. Hansen holdt sig hele dagen nær bunden, men faldet kunne primært forklares med den udbyttebetaling på 4,70 kr., der fragik ingrediensaktien fredag og lander på aktionærernes konti næste uge. Samlet faldt aktien 7,10 kr., eller 1,6 pct., til 430 kr.

Derudover var der pres på aktierne i A.P. Møller-Mærsk, efter undervældende nyt i de ugentlige tal for spotpriserne for containerfragt, der generelt befinder sig på historisk lave og særdeles uprofitable niveauer.

Maersk Line og en stribe af containerrederiets rivaler har varslet ratestigninger på 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu) mellem Asien og Europa per 1. december, og fredag viser data fra Shanghai Shipping Exchange, at raterne steg med 88 pct. til 554 dollar per teu i denne uge.

Det er dog ikke nok, lyder vurderingen fra Nordea, som dog venter spændt på en fortsat effekt af rateløftet næste uge.

Sidst på dagen rettede aktierne sig dog, så Mærsk B-aktien kun sluttede 0,4 pct. lavere i 10.410 kr.

Uden for C20 var der andendagsfokus på nogle af torsdagens centrale aktier. Bryggeriet Royal Unibrew steg 7,7 pct. torsdag efter et stærkt regnskab for tredje kvartal, men fredag blev godt halvdelen af gevinsten trukket hjem. Unibrew-aktien faldt nemlig 3,7 pct. til 285,50 kr.

Nyt rampelys var der også til Bang & Olufsen, efter at aktien i selskabet hamrede i vejret med 30,6 pct. torsdag, hvor det kom frem, at B&O-bestyrelsen er i dialog med en eller flere investorer omkring et potentielt købstilbud på Struer-selskabet.

Siden har både Sydbank og Nordea løftet anbefalingen af B&O-aktien til "hold" fra "sælg" - begge med den holdning, at der skal et reelt købstilbud til, før den nye kursen kan retfærdiggøres.

- Det kommer lidt som en overraskelse for mig, at dialogen kommer nu. Når man kigger på B&O, virker det til, at det de facto har været til salg i to år. Vi får at se, om det udmønter sig i et tilbud, for det er stadig vores holdning, at hvis der ikke kommer et tilbud, så er aktien ikke kursen værd, siger chefaktierådgiver Torben Høyer fra Nordea til Ritzau Finans.

Danske Bank vurderer, at et eventuelt købstilbud skal være på mindst 100 kr. per aktie. Banken hæver sit kursmål til 95 kr. for B&O-aktien, som stadig får anbefalingen "køb" fra landets største bank.

B&O-aktien endte fredagen uændret i de 72,50 kr., den steg til torsdag.

Blandt sidepapirerne var der også opmærksomhed til luftfartsselskabet SAS, der offentliggør regnskab i december. Frem mod det har Nordea løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" i forventning om, at store besparelser vil lune i resultatopgørelsen.

- Ændringen kommer frem mod regnskabet, hvor de generelle besparelsestiltag, der er i gang, samt de lave oliepriser, der også betyder lavere brændstofpriser, gerne skulle slå igennem, siger Torben Høyer om anbefalingsløftet.

SAS-aktien steg 5,5 pct. til 15,40 kr.

Fredagens eneste regnskab stod Scandinavian Brake Systems for, og det bød på en lille nedjustering af omsætningsforventningerne til 2015, blandt andet på grund af svigtende salg i Rusland. Driftsforventningen blev fastholdt, men aktionærerne trykkede alligevel på bremsen og sendte SBS-aktien hele 9,6 pct. ned til 33 kr.