Aktier: Vestas gik fra vinder til taber i C20

Onsdagens slutresultat i C20 Cap var et noget andet, end det var tilfældet 24 timer tidligere.

Læs mere
Fold sammen

Onsdagens slutresultat i C20 Cap var et noget andet, end det var tilfældet 24 timer tidligere. For tirsdagens højdespringer, Vestas, havde bevæget sig ned i den modsatte ende af eliteindekset onsdag og endte som klar bundprop.

Vindmøllekoncernen opjusterede tirsdag eftermiddag forventningerne til frie pengestrømme, og det gav positiv genlyd hos britiske Barclays, der løftede sin anbefaling af aktien til "ligevægt" fra "undervægt" og lagde ekstra 115 kr. til kursmålet, der nu lyder 270 kr.

Noget kunne dog tyde på, at investorerne skelede mere til Nordea end til Barclays. For det nordiske finanshus sænkede sin anbefaling fra "hold" fra "køb", mens kursmålet løftet med en femmer til 270 kr.

- Det skal siges, at Vestas steg rigtig meget til sidst tirsdag med baggrund i opjusteringen, men Nordeas nedjustering tynger aktien onsdag. Det er den primære forklaring, men der er nok også en kortsigtet gevinsthjemtagning i spil, forklarer senioraktieanalytiker Martin Munk fra Jyske Bank.

Vestas-aktien endte handlen med et fald på 5,1 pct. 236,1 kr., og dermed var hele tirsdagens stigning på 4,6 pct. tirsdag barberet væk.

Lige efter Vestas lå GN Store Nord med et fald på 3,8 pct. til 129,0 kr., og igen var det en sænket anbefaling fra Nordea, der sendte aktien ned. Banken har sænket anbefalingen af høreapparat- og headsetaktien til "sælg" fra tidligere "hold". Kursmålet har ligeledes fået et skub ned til 120 kr. fra tidligere 135 kr.

Tirsdagens mest tabende aktie, Chr. Hansen, fik til gengæld rettet sig en anelse med en stigning på 0,9 pct. til 268,5 kr. Aktien blev kun overgået af Tryg, der steg 1,0 pct. til 705,0 kr.

- Den fik nok lidt for meget i går, da nogle finanshuse var ude at se mere negativt på Chr. Hansen, og det trak den voldsomt ned, så den får et comeback, siger Martin Munk.

Samlet set gik det danske C20 Cap-indeks mod den europæiske trend med et fald på 0,8 pct. til 794,30. På de fleste europæiske børser var der ellers positiv stemning, og de tyske, franske og britiske aktier lå ved dansk lukketid klokken 17 til stigninger på mellem 0,7 og 1,2 pct.

- Vi kører lidt i vores egen retning, men det er nu ikke, fordi det er så dramatisk. Der er rimelig ro på efter en turbulent start på året med fokus på den faldende oliepris og den politiske situation i Grækenland, mener Martin Munk.

- De europæiske markeder faldt en del, efter at vi lukkede ned tirsdag. Derfor ser vi et bedre comeback på nogle af de europæiske markeder, fortsætter han.

Mens de europæiske aktiemarkeder reagerede positivt på tal, der viste deflation i eurozonen for første gang siden 2009, var reaktionen minimal herhjemme.

Den foreløbige opgørelse fra Eurostat viste, at forbrugerpriserne i eurolandene faldt med 0,2 pct. i december sammenlignet med samme måned sidste år. Økonomer adspurgt af Bloomberg News havde estimeret et fald på 0,1 pct.

Markedets reaktion skal ses i lyset af, at prisfald før er blevet brugt af Den Europæiske Centralbank, ECB, som argument for at lempe pengepolitikken.

Uden for C20 var investorerne sultne efter Chemometec-aktien, der steg med 19,6 pct. til 8,25 kr. Det skete efter, at selskabet onsdag morgen opjusterede forventningerne til det forskudte regnskabsår 2014/2015.

Chemometec opjusterede omsætningsintervallet til 49-51 mio. kr. og forventningerne til driftsoverskuddet (EBITDA) til 8-10 mio.