Aktier: Vestas forrest i stigende C20 på håb om Clinton-sejr

Vestas førte an i et positivt dansk aktiemarked mandag, hvor det særligt var nyt i relation til det amerikanske præsidentvalg, der styrede begivenhederne.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyheden fra søndag om, at FBI efter yderligere gennemgang af mailkorrespondancer ikke har fundet anledning til at rejse sigtelse mod Hillary Clinton i den såkaldte e-mailsag, gav allerede fra åbningen mandag anledning til stigninger aktiebørserne.

Det gjorde sig også gældende for det danske marked, hvor C20 Cap efter den positive start siden holdt sig tæt på åbningsniveauet og lukkede 1,7 pct. højere i 972,73.

»Det er fortsat det amerikanske præsidentvalg, der er det altoverskyggende tema i øjeblikket. FBI har ikke fundet nyt vedrørende Hillary Clintons brug af hendes private e-mail-server, der belaster hende. Det giver medvind til forventningerne om, at Clinton kan hive sejren hjem, og løfter aktiemarkedet,« siger Martin Munk, senior aktierådgiver fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

TRUMP MODSTANDER AF VINDENERGI

I sidste uge faldt de internationale aktiemarkeder tungt, i takt med at Donald Trump halede ind på Clinton i meningsmålingerne, og det kostede blandt andet på kursen på Vestas, som er meget afhængig af det amerikanske vindmøllemarked.

Mens Clinton er varm fortaler for vindenergi, så er Trump nærmere indædt modstander, så derfor reagerer Vestas-aktien i øjeblikket meget på nyhederne fra præsidentvalget.

»Stigningen til Vestas er et godt bevis på, at det er det amerikanske præsidentvalg, som styrer begivenhederne i øjeblikket. Trump er ikke kendt for at være en fortaler for vindenergi, mens Clinton ventes at ville køre videre i samme spor som Barack Obama. Så aktien stiger pænt på FBI-nyheden,« siger Martin Munk.

Vestas-aktien endte dagen 4,2 pct. højere i 518,50 og var dermed den mest stigende aktie i det danske eliteindeks, hvor Mærsk-aktierne dog også gjorde god figur med stigninger til selskabets A og B-aktier på 3,4 pct. til henholdsvis kurs 9280 og 9750 kr.

»Mærsk-aktierne stiger med markedet generelt, men det skal nok også ses som et comeback efter regnskabet, hvor de faldt en del tilbage«, vurderer Martin Munk.

DUKKERT TIL CHR. HANSEN

Chr. Hansens aktie skilte sig ud på den negative side med et fald på 1,1 pct. til 381,30 kr., efter at analytikerne hos JPMorgan Chase sænkede kursmålet for aktien til 400 kr. fra tidligere 435 kr. TDC imponerede heller ikke og faldt 0,03 pct. til 35,60, efter at UBS sænkede kursmålet for aktien til 42 kr. fra 45 kr., og konkurrenten Telia købte den norske konkurrent Phonero.

Endvidere kom der fortsat analysenyt om Novo Nordisk. Finanshuset Berenberg sænkede sit kursmål for aktien til 290 kr. fra tidligere 330 kr., og hos Goldman Sachs reducerede analytikerne kursmålet til 310 kr. fra før 350 kr. Novo-aktien endte 0,4 pct. højere i 230,10 men er i år faldet 42,5 pct.

Ingeniørkoncernen FLSmidth kunne berette om en mindre kontrakt i Australien til en værdi af 12 mio. dollar og kunne på børsen notere et plus på 1,4 pct. til 242,40 kr.

DAB I KURSHOP

Uden for eliteindekset var der fokus på aktien i Danske Andelskassers Bank, som med en stigning på 14,4 pct. til 3,81 kr. kunne notere dagens største fremgang. Dagbladet Børsen skrev, at banken i juni afslog et bud fra Spar Nord, selv om buddet lå langt over børskursen.

Danske Andelskassers Banks bestyrelsesformand, Jakob Fastrup, erkender over for Ritzau Finans, at der har været en uformel drøftelse med et andet pengeinstitut, men aviser, at der har foreligget et tilbud.

Derimod faldt SAS 3,6 pct. til 10,60 kr., efter at flyselskabet i sin trafikstatistik for oktober gjorde opmærksom på, at driftsmiljøet er blevet mere udfordrende.