Aktier: Vestas fører an i ujævnt aktiemarked

Det danske aktiemarked er en blandet landhandel fredag før frokosttid, hvor C20 Cap har svært ved at finde retningen.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende eliteindeks har befundet sig på begge sider af nulpunktet, men ved 11.45-tiden har indekset ramt en lidt bedre åre og stiger 0,2 pct. til 1036,42.

Inden for indekset er der også fordelt med cirka halvdelen af aktierne i fremgang og halvdelen i minus.

Ude i Europa er det også ganske små udsving, der præger markederne. Det kommer efter en negativ stemning i handelen i Asien, mens investorerne ikke endnu kan hente megen inspiration fra USA, hvor der var lukket torsdag grundet Thanksgiving. Mange amerikanske markedsdeltagere holder også fri fredag, og derfor er der en stille ugeafslutning i vente.

I eliteindekset er det Vestas og Chr. Hansen, der udviser de største udsving.

Vindmølleaktien stiger 2,5 pct. til 452 kr. oven på to positive analyser. Vestas har fået indledt analysedækning hos Kepler Cheuvreux med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 500 kr. Samtidig har den indflydelsesrige amerikanske storbank Goldman Sachs løftet sit kursmål for Vestas til 530 kr. fra 470 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Chr. Hansens kursfald forklares primært med den udbyttebetaling på 4,70 kr., der fragår ingrediensaktien fredag og lander på aktionærernes konti næste uge. Samlet falder aktien 8,30 kr., eller 1,9 pct., til 428,80 kr. og ligger dermed nederst i C20.

Derudover er der pres på aktierne i A.P. Møller-Mærsk, efter undervældende nyt i de ugentlige tal for spotpriserne for containerfragt, der generelt befinder sig på historisk lave og særdeles uprofitable niveauer.

Maersk Line og en stribe af containerrederiets rivaler har varslet ratestigninger på 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu) mellem Asien og Europa per 1. december, og fredag viser data fra Shanghai Shipping Exchange, at raterne steg med 88 pct. til 554 dollar per teu i denne uge.

Det er dog ikke nok, lyder vurderingen fra Nordea.

- Det er kun lykkedes rederierne at komme igennem med en mindre del af de ønskede rateforhøjelser. Vi forventer yderligere rateforhøjelser næste uge, men de svage tal understreger, at der fortsat er svag volumen og hård konkurrence, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Mærsk-aktierne falder med 1 pct., så en B-aktie står i 10.350 kr.

Uden for C20 er der andendagsfokus på nogle af torsdagens centrale aktier. Bryggeriet Royal Unibrew steg eksempelvis med 7,7 pct. torsdag efter at have fremlagt et stærkt regnskab for tredje kvartal sent onsdag, men fredag trækkes en hel del af gevinsten hjem.

Siden regnskabet har en stribe finanshuse justeret på kursmålet for og anbefalingen af aktien. Blandt andet har japanske Nomura løftet sit kursmål til 345 kr. fra 290 kr. og gentaget anbefalingen "køb", mens Handelsbanken omvendt har sænket sin anbefaling til "reducer" fra "akkumuler".

Unibrew-aktien falder tilbage med 4,0 pct. til 284,60 kr. på andendagen.

Fokus er der også igen til Bang & Olufsen, efter at aktien i selskabet hamrede i vejret torsdag, hvor det kom frem, at B&O-bestyrelsen er i dialog med en eller flere investorer omkring et potentielt købstilbud på Struer-selskabet.

Siden har både Sydbank og Nordea løftet anbefalingen af B&O-aktien til "hold" fra "sælg" - begge med den holdning, at der skal et reelt købstilbud til, før kursen på 72,50 kr., som aktien steg til torsdag, kan retfærdiggøres.

- Det kommer lidt som en overraskelse for mig, at dialogen kommer nu. Når man kigger på B&O, virker det til, at det de facto har været til salg i to år. Vi får at se, om det udmønter sig i et tilbud, for det er stadig vores holdning, at hvis der ikke kommer et tilbud, så er aktien ikke kursen værd, siger chefaktierådgiver Torben Høyer fra Nordea.

Danske Bank vurderer, at et eventuelt købstilbud skal være på mindst 100 kr. per aktie. Banken hæver sit kursmål til 95 kr. for B&O-aktien, som stadig får anbefalingen "køb" fra landets største bank.

B&O-aktien går dog på børsen en anelse tilbage til 71 kr. - et fald på 2,1 pct.

Blandt sidepapirerne er der også opmærksomhed til luftfartsselskabet SAS, der offentliggør regnskab i december. Frem mod det har Nordea løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" i forventning om, at store besparelser vil lune i resultatopgørelsen.

- Ændringen kommer frem mod regnskabet, hvor de generelle besparelsestiltag, der er i gang, samt de lave oliepriser, der også betyder lavere brændstofpriser, gerne skulle slå igennem, siger Torben Høyer om anbefalingsløftet.

SAS-aktien stiger med 2,1 pct. til 14,90 kr.

Fredagens eneste regnskab står bremsekoncernen SBS for. Investorerne tager forskud på glæderne og sender aktien 5,2 pct. op til kurs 38,40 - dog under meget tynd handel.