Aktier: Vestas flyver og tager C20 med mod himlen

Der er taget hul på fredagens danske aktiehandel med en let stigning, hvor der blandt andet er kommet et solidt skulderklap til vindmøllemageren Vestas.

Foto: Henning Bagger

Fra morgenstunden ligger det toneangivende C20 Cap-indeks 0,2 pct. højere i 1056,14. Ude i Europa peger pilen den anden vej, og blandt andet falder det tyske Dax-indeks omkring 0,5 pct.

Blandt de danske eliteaktier blæser Vestas til vejrs med 2,3 pct. til 394,90 kr. Det sker, efter at finanshuset Barclays har hævet sin anbefaling af Vestas-aktien til "overvægt" mod tidligere "neutralvægt". Samtidig er kursmålet løftet til 500 kr. fra 310 kr.

Dermed har Barclays sat det højeste kursmål blandt de analytikere, der oplyser anbefalinger til Bloomberg.

Det noget mildere syn på vindmølleproducenten kommer, efter at det amerikanske senats finansudvalg i tirsdags stemte for at forlænge den energirelaterede skatteordning PTC (Production Tax Credit) med yderligere to år. Forslaget skal stadig behandles i Kongressen, men Barclays er stålfast i troen på en forlængelse, som vil give et nyt rygstød til Vestas og konkurrenterne i USA.

Ligesom der er medvind til Vestas, så spiser ingredienskoncernen Chr. Hansen sig frem med 0,1 pct. til 373,30 kr. Fra morgenstunden har det danske selskab fået lidt at tygge på, idet Danone er kommet med regnskab for første halvår.

Den franske yoghurtmager klarede sig en smule bedre end ventet i perioden, hvor der især er blevet vist gode takter i det store europæiske marked, fremgår det af Bloomberg News.

Desuden har analytikerne hos Berenberg løftet kursmålet på Chr. Hansen-aktien, så det nu hedder 380 kr. mod tidligere 290 kr. Anbefalingen er uændret ”hold”.

Selv om hverken FLSmidth, Carlsberg eller Novo Nordisk kom med regnskab torsdag, så havde de tre sværvægtere en tung dag i eliteindekset på grund af sløje regnskaber fra udenlandske konkurrenter.

For medicinalselskabet er fredagen en anden historie, idet Novo Nordisk stiger 0,4 pct. til 398,30 kr. Derimod fortsætter ingeniørkoncernen og bryggeriselskabet med at rode rundt i bunden af eliteindekset, idet FLSmidth og Carlsberg falder med henholdsvis 1,9 pct. til 319,50 kr. og 0,5 pct. til 616,50 kr.

Uden for C20-regi er den islandske proteseproducent Össur sent torsdag kommet med regnskab for andet kvartal. Selskabet har i perioden været ramt af den for tiden stærke dollar, som islændingene rapporterer regnskab i.

Omsætningen i kvartalet endte på 127 mio. dollar mod 133 mio. dollar i samme kvartal året før. I regnskabet vurderer Össur, at dollarkursen har reduceret omsætningen med i alt 13 mio. dollar i kvartalet. Fredag falder Össur 2,0 pct. til 24,20 kr.

Fra biotekselskabet Bavarian Nordic er der også kommet nyt, om end det endnu ikke er regnskabstal. I stedet har selskabet i en meddelelse til fondsbørsen oplyst, at der indledes et klinisk fase 2-forsøg med biotekselskabets prostatakræftmidddel, Prostvac, efter at den første patient er fundet til forsøget. Bavarian Nordic stiger 1,3 pct. til 342,50 kr.