Aktier: Vestas er foreløbig dagens vinder på fondsbørsen

Støttet af weekendens klimaaftale i Paris vinder Vestasaktien mest i et aktiemarked, der mandag har genfundet vitaliteten efter en sløj sidste uge, der bød på tilbagegang fire dage i træk.

Foto: Henning Bagger. Arkivfoto:Vestas opjusterer deres forventninger efter et stærkt tredje kvartal...Se RB kl.08.34 ARKIVFOTO 2014 af Vestas hovedkvarter- - Se RB 6/5 2015 08.40. Vestas har stærk vind i ryggen og kan opjustere forventningerne til hele årets regnskab. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014)
Læs mere
Fold sammen

Mandag middag ligger C20 Cap-indekset i 1001,29 eller 0,8 pct. højere end slutniveauet fredag. Og med en stigning på 2,8 pct. til 453,20 kr. har Vestas placeret sig sikkert i toppen af eliteindekset.

- Det må være i lyste af den aftale, der kom i stand i Paris, og som fokuserer på alternativ energi. Og det går i hvert fald i Vestas' retning. Men når det er sagt, så går vi også og venter på en mulig PTC-forlængelse i USA som den helt store begivenhed, påpeger senioraktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank.

Flertallet venter ifølge Martin Munk, at PTC-ordningen, der giver skattefordele til investeringer i vedvarende energi, vil blive forlænget.

- Vi kan godt få en positiv reaktion, hvis den forlænges. Men ikke en voldsom positiv reaktion. Men hvis den ikke bliver forlænget, så får vi altså en på hatten, vurderer aktierådgiveren.

Han tilføjer, at december traditionelt er en god periode ordremæssigt for Vestas, så der kan komme mere positivt nyt for aktien frem mod nytår.

Selskabsspecifikt har Vestas desuden fået løftet kursmålet med 10 kr. til 540 kr. af det amerikanske finanshus Goldman Sachs, som fastholder anbefalingen "køb".

På andenpladsen i C20 med en stigning på 2,5 pct. til 934 kr. ligger Genmab. Finanshuset Jefferies hæver kursmålet for aktien i Genmab til 1150 kr. fra tidligere 750 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Anbefalingen er uændret "køb".

Generelt er markedet fra ugens begyndelse præget af en revanche efter sidste uges mismod, mener Martin Munk.

- Vi kommer lidt tilbage igen efter en rigtig grim uge, hvor vi faldt en del tilbage. Primært på grund af råvare-temaet og usikkerhed omkring Kina. Men det, der er sket i weekenden, det er, at vi har fået nogle fornuftige tal ud af Kina på flere fronter, og det giver lidt optimisme, konstaterer han.

Det var nøgletal for den kinesiske industriproduktion og detailsalget, der begge overraskede positivt.

- Men det er stadig et marked, som er lidt på usikker grund, og som også venter meget på, hvad der skal ske på onsdag, siger Martin Munk med henvisning til mødet i den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg, der ventes at deklarere den første amerikanske renteforhøjelse i ni år.

Ud over den afventende holdning op til rentemødet vil der ifølge Martin Munk også fortsat være fokus på råvarer og olieprisen, som mandag dykker yderligere for syvende dag i træk.

I lige så mange dage er SAS-aktien steget - mandag er det med 2,9 pct. til 18 kr. For to uger siden kostede aktien 15,90 kr.

Ud over Vestas kan klimatopmødet i Paris måske også give positiv energi til aktier som Rockwool og Novozymes, der begge har aktiviteter inden for klima og miljø. Rockwools B-aktie stiger mandag middag 4,2 pct. til 939,50 kr., mens Novozymes-aktien ligger 0,9 pct. højere i 322,10 kr.

Klimaaftalen var omvendt en skuffelse hos konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, som ærgrer sig over, at en aftale for shippingindustrien er udeladt. Maersk Line havde håbet på, at der kunne blive opstillet globale krav for industrien.

En global regulering ville have givet Maersk Line en konkurrencemæssig fordel, idet rederiet i årevis har fokuseret på energieffektivitet.

- Det vil vi helt sikkert være en fordel for os. Vi mener, at det er vigtigt, at de, der er grønne og effektive, bliver belønnet, siger chefrådgiver for klima hos A.P. Møller-Mærsk, John Kornerup.

Mærsks B-aktier stiger trods alt 1,0 pct. til 9290 kr.

Schouw og Co.-aktien falder 375 pct. til 375 kr., efter at analytikerne hos Nordea har set aktien efter i sømmene og fundet anledning til at nedjustere anbefalingen til "hold" fra "køb". Kursmålet skæres desuden til 415 kr. fra 430 kr.

Ifølge Nordea rammes selskabet nu af øget konkurrence, da en af storkunderne Marine Harvest har påbegyndt egenproduktion af fiskefoder i Norge og udvider det til Skotland fra 2018.

Også aktierne hos Østjydsk Bank er i fokus, efter at banken mandag optager de nye aktier, som den solgte i forbindelse med en kapitalrejsning, til notering. Aktiesalget giver banken et bruttoprovenu på 83,4 mio. kr. Efter fradrag af omkostninger ved udbuddet tilføres banken 75,4 mio. kr. i nettoprovenu.

Østjydsk Bank-aktien falder hele 43,7 pct. til 1,07 kr. mandag middag. Østjydsk Bank fik solgt alle de 83,44 mio. aktier, der blev udbudt i emission med fortegningsret for de eksisterende aktionærer.