Aktier: Vestas bliver sendt frem på amerikansk skatteaftale

Der er stigninger på tværs af det danske aktiemarked mandag, efter at de amerikanske politikere i fredags nåede meget tæt på at lande en skattereform.

Der er stigninger på tværs af det danske aktiemarked mandag, efter at de amerikanske politikere i fredags nåede meget tæt på at lande en skattereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Blandt de danske selskaber er særligt Vestas i god gænge, da vindsektoren ikke ser ud til at blive ramt så hårdt som lagt op til i første omgang.

23 af 25 aktier er stigende i C25-indekset, der samlet ligger 1,4 pct. højere i 1137,76. Indekset er mandag blevet den nye retningspil for det danske aktiemarked som afløser for C20 Cap.

»Skatteaftalen betyder, at personskatten i USA bliver lavere, og det kan give et øget forbrug, hvilket set fra et europæisk og dansk synspunkt især kommer eksportvirksomhederne til gode.«

»Samtidig er der også en forventning om en styrket dollar på bagkant af aftalen, og det er også en fordel for de virksomheder, der afsætter en stor del af deres varer i USA,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

VESTAS SPRINGER FREM

Vestas har været i fokus de seneste mange uger på grund af usikkerhed om skattereformen.

Der var lagt op til en beskæring af skatterabatordningen PTC og indførelsen af en ny skat kaldet Beat, som ville udligne de positive effekter af PTC for de multinationale selskaber, der ofte investerer i energiprojekter.

Vestas kan dog glæde sig over, at der i den endelige aftale er lagt op til en urørt PTC-ordning, og at investorerne kan beholde 80 pct. af skatterabatten frem til 2025.

»Det virker til, at der er landet en aftale, som tilgodeser vindenergi, og det giver optimisme for Vestas i dagens marked.«

»Det kan måske give flere amerikanske ordrer for Vestas i både indeværende år og næste år,« siger børsmægler Anne Sophie Riis fra ABG Sundal Collier.

Vestas har desuden annonceret en stor ordre i Sverige på 357 megawatt. Aktien stiger 3,6 pct. til 434,10 kr.

ABG FORTSAT POSITIV PÅ GENMAB

ABG Sundal Collier har også haft fokus på Genmab, da banken har sænket kursmålet til 1570 kr. fra 1430 kr. og gentaget anbefalingen »køb«.

Genmab har den seneste uge været ramt af usikkerhed om salget af selskabets topprodukt, Darzalex, i 2018 efter kræftkonferencen ASH tidligere i december, men ABG deler ikke bekymringerne i markedet.

»Vi har sænket vores forventningerne til 2018, men det er stort set udelukkende på grund af højere omkostninger og lavere milepælsbetalinger.«

»Vi har stort set ikke ændret vores forventninger til Darzalex-salget næste år og heller ikke rørt vores topsalgsestimat,« siger Anne Sophie Riis.

BANKER UNDER LUPPEN

I en anden afdeling har Royal Bank of Canada haft kig på flere danske banker. Banken har løftet kursmålet for Nordea-aktien til 93,17 kr. fra 86 kr. og gentaget den positive anbefaling »outperform«.

Samme anbefaling gælder for Danske Bank-aktien, hvor kursmålet er løftet til 270 kr. fra 260 kr. Nordea-aktien siger 1,6 pct. til 75,70 kr., mens Danske Bank ligger 1,6 pct. højere i 243 kr.

H+H købte har fået løftet kursmålet hos Danske Bank til 170 kr. fra 150 kr., efter at selskabet i sidste uge købte en bid af cementgiganten Heidelbergscement for 818 mio. kr. Aktien stiger 2,4 pct. til 129,50 kr.

/ritzau/FINANS