Aktier: Vestas blandt vinderne i fortumlet marked

Vestas var blandt vinderne i mandagens noget konfuse aktiemarked, der svingede mellem minus fra handelsstart til pæne plusser ved middagstid blot for at dykke markant i de første eftermiddagstimer, inden dagen sluttede med et C20 Cap-indeks i 990,64 svarende til et fald på 0,3 pct. i forhold til fredag.

Dermed lykkes det heller ikke mandag at bryde serien af indeksfald, som har ramt C20 Cap siden tirsdag i sidste uge.

Forklaringen på mandagens danske indekssvingninger, der i øvrigt fulgte de europæiske, er ikke umiddelbart åbenlyse, mener chefaktiespecialist Michael Borre i Nordea.

- Vi ved det ikke. Men et gæt kunne være udviklingen i olieprisen, der dykkede, lige før den tyske DAX-future faldt lige efter middagstid, siger Michael Borre.

- Og så er der Fed-mødet på onsdag, tilføjer han med henvisning til rentemødet i den amerikanske centralbank, der ventes at resultere i en forhøjelse af den amerikanske rente for første gang i ni år.

- Det er trods alt en stor begivenhed, selv om der burde være rimelig konsensus om, at der kommer en rentestigning. Men nu har vi ventet i næsten ti år på det, så det er vigtigt, selvom det er meget forventet, siger Michael Borre.

Weekendens klimaaftale i Paris kan have givet støtte til Vestas-aktien, der med en stigning på 1,2 pct. til 446,10 kr. beherskede førstepladsen i C20-indekset det meste af dagen. inden det til sidst blev overhalet af Tryg med en stigning på 1,4 pct. til 132,40 kr. uden selskabsspecifik forklaring.

- Aftalen, som blev indgået i Paris, er et stort skridt i den rigtige retning og vil medvirke til, at det momentum, som vindenergi og andre bæredygtige energiløsninger har opbygget de seneste par år, kan fortsætte og dermed styrke det eksisterende fundament for bæredygtige investeringer, siger Morten Dyrholm, Vestas' vicepræsident for Public Affairs til Ritzau Finans.

Med sit positive lys på vedvarende energi og klimaforbedringer kan klimaaftalen også have påvirket kursdannelsen i Novozymes, der har aktiviteter inden for biobrændsel, og isoleringskoncernen Rockwool positivt.

Men Novozymes aktien faldt 0,3 pct. til 318,30 kr., mens Rockwools B-aktie steg 4,4 pct. til 942 kr.

Selskabsspecifikt fik Vestas desuden løftet kursmålet med 10 kr. til 540 kr. af det amerikanske finanshus Goldman Sachs, som fastholder anbefalingen "køb". Og generelt er december ordremæssigt en god måned for vindmølleselskabet. Mandag skrev branchemediet Recharge News, at det sydkoreanske forsyningsselskab Kepco skal have vundet et udbud om at opføre en vindmøllepark i Jordan med en samlet kapacitet på 89 megawatt (MW), hvor Vestas er udpeget til at levere møllerne.

Klimaaftalen i Paris var omvendt en skuffelse hos konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, som ærgrer sig over, at en aftale for shippingindustrien er udeladt. Maersk Line havde håbet på, at der kunne blive opstillet globale krav for industrien.

En global regulering ville have givet Maersk Line en konkurrencemæssig fordel, idet rederiet i årevis har fokuseret på energieffektivitet.

- Det vil helt sikkert være en fordel for os. Vi mener, at det er vigtigt, at de, der er grønne og effektive, bliver belønnet, siger chefrådgiver for klima hos A.P. Møller-Mærsk, John Kornerup.

Mærsks B-aktier - der heller ikke har gavn af faldende oliepriser - faldt 0,6 pct. til 9150 kr.

Dagens fald i olieprisen kunne ved dansk børslukketid beregnes til 1,1 pct. til 37,50 dollar per tønde med et dyk ved 12-tiden ned til 36,33 dollar. Det var syvende dag i træk, at prisen på olie faldt, og i lige så mange dage er SAS-aktien steget. Mandag var det med 1,7 pct. til 17,80 kr. For to uger siden kostede aktien 15,90 kr.

Finanshuset Jefferies hævede kursmålet for aktien i Genmab til 1150 kr. fra tidligere 750 kr., fremgik det af data fra Bloomberg. Men biotekaktien faldt 0,7 pct. til 904,50 kr.

I Sydbank vurderer aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen, at Genmab kan stå foran et stort milliardsalg af præparatet Darzalex, da de seneste studieresultater med midlet til behandling af knoglemarvskræft har vist gode resultater. Banken hæver sit estimat for salget af Darzalex til knoglemarvskræft til 35,6 mia. kr. Det er knap 10 mia. kr. højere end det tidligere estimat. Alle pengene havner dog ikke i Genmabs pengekasse, da midlet bliver solgt af partneren Janssen.

Egetæpper fremlagde regnskab med medgang på toplinjen, men nærmest en halvering af bundlinjen i andet kvartal. Nettoomsætningen steg til 235,3 mio. kr. i andet kvartal mod 208,7 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år. Til gengæld var aktivitetsniveauet skuffende i nabolandene Norge, Sverige og Tyskland, mens også flere asiatiske markeder skuffede. Bundlinjeresultatet blev næsten halveret, da det i kvartalet endte på 5 mio. kr. sammenlignet med 9,8 mio. kr. i andet kvartal sidste år. Aktien steg alligevel 1,3 pct. til 228 kr.

Schouw og Co.-aktien faldt 3,9 pct. til 370 kr., efter at analytikerne hos Nordea havde set aktien efter i sømmene og fundet anledning til at nedjustere anbefalingen til "hold" fra "køb". Kursmålet skæres til 415 kr. fra 430 kr.

Ifølge Nordea rammes selskabet nu af øget konkurrence, da en af storkunderne Marine Harvest har påbegyndt egenproduktion af fiskefoder i Norge og udvider det til Skotland fra 2018.

Også aktierne hos Østjydsk Bank var i fokus, efter at banken mandag optog de nye aktier, som den solgte i forbindelse med en kapitalrejsning, til notering. Aktiesalget giver banken et bruttoprovenu på 83,4 mio. kr. Efter fradrag af omkostninger ved udbuddet tilføres banken 75,4 mio. kr. i nettoprovenu.

Østjydsk Bank-aktien faldt hele 46,8 pct. til 1,01 kr. Østjydsk Bank fik solgt alle de 83,44 mio. aktier, der blev udbudt i emission med fortegningsret for de eksisterende aktionærer til 1 kr. stykket.