Aktier: Vestas blæser til tops i grønt C20 Cap

De danske aktier er i noget bedre form mandag, end tilfældet var i sidste uge, hvor tunge fald prægede billedet tirsdag, onsdag og torsdag - trods ellers gode regnskabstal fra flere af de tunge drenge i klassen.

Læs mere
Fold sammen

Fra tirsdag til torsdag i sidste uge faldt C20 Cap-indekset med 4 pct. fra rekorden 1030,47, men mandag er der atter forårshumør blandt investorerne, og eliteindekset løftes med 1,2 pct. til 1001,68.

Helt til tops blæser der milde vinde om Vestas, som i bededagsferien har hentet en stor ordre i USA. Vindmølleproducenten skal levere samlet 400 megawatt (MW) til et projekt, der opføres af storinvestoren Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaway Energy Renewables. Selskabet har tidligere lagt verdens største landvindmølleordre hos Siemens, så det er en pæn fjer i hatten for den danske mølleproducent, der skal levere 200 styk V110-2,0 MW-møller fra andet kvartal næste år. Projektet ventes i drift i sidste kvartal af 2016.

- Det er vigtigt for Vestas. Det skaber en meget bedre sigtbarhed, og det er med til at understrege, at det er ekstremt godt kørende i USA, siger Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen til Ritzau og estimerer, at ordren formentlig har en værdi af mere end 2 mia. kr.

Vestas-aktien stiger med 3,7 pct. til 314,20 kr.

Medicinalgiganten Novo Nordisk leverede torsdag morgen et flot regnskab for første kvartal, men i et negativt marked blev aktien alligevel sendt ned fra morgenstunden. Det blev der dog rettet op på i løbet af dagen, og også mandag er der god stemning omkring Novo-aktien, der stiger med 1,1 pct. til 382,70 kr.

Finanshuset Main First har løftet sit kursmål for Novo Nordisk-aktien til 335 kr. fra 290 kr., mens anbefalingen "neutral" er fastholdt. Samtidig meddeler Novo mandag, at selskabet skal bygge en ny fabrik i Kalundborg på 7500 kvadratmeter. Prisen lyder på 1,5 mia. kr., og fabrikken ventes at være i fuld drift i 2020.

Fabrikken skal producere lægemiddelstoffer til blødermedicinen Novoseven samt fremtidige lægemidler til behandling af blødersygdomme.

Også Danske Bank leverede torsdag morgen et flot regnskab for de første tre måneder af 2015, men også for Danmarks største bank blev modtagelsen ubarmhjertig på aktiemarkedet. Aktien blev nemlig sendt ned med mere end 2 pct., men også her er der bedre stemning mandag.

En stribe finanshuse har efter regnskabet løftet deres kursmål for Danske Bank, og det er med til at skabe medvind mandag, hvor aktien stiger med 2 pct. til 192,80 kr.

DSV fik som det eneste af de store regnskabsaktuelle selskaber torsdag en entydig positiv modtagelse på aktiemarkedet, hvor transportaktien blev sendt op med godt 5 pct. Mandag stiger DSV med 0,3 pct. til 231,90 kr. efter flere hævede kursmål.

De mest bemærkelsesværdige kommer fra Danske Markets og amerikanske Jefferies, der begge har løftet kursmålet for DSV til 260 kr. fra 230 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Også Carlsberg har fået øget kursmålet. Det er den franske storbank Société Générale, der nu ser Carlsberg-aktiens værdi på 560 kr. i stedet for 510 kr. Société Générale anbefaler dog fortsat "sælg" af den danske bryggeriaktie, der mandag stiger med 0,6 pct. til 610,50 kr.

Analytikerne hos Goldman Sachs har placeret aktien i Novozymes på sin liste over særligt anbefalelsesværdige aktier - "conviction buy". Kursmålet er samtidig blevet hævet til 344 kr. fra 336 kr. Novozymes-aktien stiger med 0,6 pct. til 309,60 kr.

For A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, ser det fortsat ud til at være særdeles hårde tider for fragtraterne. I hvert fald dykkede spotprisen for fragt af en tyvefodscontainer (teu) fra Asien til Nordeuropa i sidste uge med 1,7 pct. til 343 dollar ifølge Shanghai Shipping Exchange. Det er dermed det laveste niveau nogensinde.

Stemningen omkring Mærsk-aktierne, der også er understøttet af en let stigende oliepris, er dog alligevel ganske fin mandag. B-aktien stiger med 1,6 pct. til 13.420 kr., mens A-aktien løftes med 1,6 pct. til 13.050 kr.

Blandt sidepapirerne er der fokus på it-koncernen Columbus, der har købt kollegaen MW data. Det giver anledning til en opjustering af såvel omsætnings- som EBITDA-forventningerne. Columbus-aktien stiger med 1,9 pct. til 5,40 kr.

/ritzau/FINANS