Aktier: Vestas blæser frem i grønt marked

Der blæser positive vinde over det danske aktiemarked fredag ved middagstid, hvor især Vestas skyder frem oven på nyheden om, at vindmøllefabrikanten nærmer sig en gigantisk ordre i USA.

Samlet stiger det danske eliteindeks C20 Cap med 1,9 pct. til 975,66, hvilket er et direkte modsvar til torsdagens indeksfald på 2 pct.

Efter torsdagens negative børslukning herhjemme gik det frem for de amerikanske aktiemarkeder, der så ud til at være påvirket af en foreløbig pause i valgkampen op til næste uges britiske folkeafstemning om landets fremtidige status i EU.

Den midlertidige pause er afledt af drabet på det britisk parlamentsmedlem Jo Cox, som kæmpede for, at briterne skal forblive i det europæiske samarbejde.

Netop den kommende folkeafstemning, der efter planen skal finde sted 23. juni, har også været grund til en del nervøsitet på det danske aktiemarked gennem den seneste periode, påpeger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea.

- Vi har set nogle udsving, hvor nogen kan synes, at markederne er faldet lidt for meget, og derfor bliver der købt på det tilbagefald, der tidligere har været. Jeg tror, at de her udsving vil fortsætte frem mod 23. juni. I dag stiger aktierne, men på mandag kan vi stå med en situation, hvor aktierne falder igen.

- Det bunder alt sammen i den usikkerhed, der er frem mod valget 23. juni. Det er det, markedet fokuserer på lige nu, lyder det fra Jesper Bamberger.

VESTAS TÆT PÅ GIGAORDRE

Blandt de danske selskaber har Vestas indgået en betinget aftale i USA om en ordre på levering af 1000 vindmøller med en samlet kapacitet på 2000 megawatt. Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Oven på nyheden har investorerne sendt aktien i vejret med en stigning på 5,1 pct. til 444,20 kr. Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets er den betingede ordre også klart positiv for Vestas, som med de 2000 megawatt - eller 2 gigawatt - vil have nået omkring en fjerdedel af sin ventede ordreindgang for hele 2016.

Med i toppen af eliteindekset ligger også biotekselskabet Genmab, der løfter sig 4,1 pct. til 1088 kr. - dog uden selskabsnyt. Det følger, efter at aktien er faldet fra rekordniveauet 1266 kr., som aktien lukkede i for ti dage siden.

- Faldet i aktien har ikke været relateret til noget selskabsspecifikt. Det er udelukkende den uro, der har været på det generelle aktiemarked, som har sendt aktien ned. Genmab er også en af de aktier, man som investorerne først sælger fra i sin portefølje, når der er uro på aktiemarkederne, fordi den har klaret sig godt, siger Jesper Bamberger fra Nordea og tilføjer:

- Det er også en af de aktier, der er meget følsom over for, hvis risikovilligheden falder.

NORDEA POLITIANMELDT

En af de andre aktier, der har en god dag, er Nordea med en stigning på 3,3 pct. til 60,20 kr. Fredag er det dog kommet frem, at banken er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for overtrædelse af hvidvaskningsloven. Det oplyser Nordea i en meddelelse, efter at tilsynet tidligere i juni gennemførte en undersøgelse af, om banken overholder loven.

Ud over politianmeldelsen har kontrolbesøget afstedkommet en række påbud til storbanken, fremgår det af meddelelsen.

Positiv stemning er der også om Mærsk-aktierne, der ellers har haft det drøjt på det seneste. Fredag stiger B-aktien 2,6 pct. til 8020 kr. Udover den generelt mere positive stemning på markedet kan aktien være påvirket af en stigning i prisen på en tønde brent-olie fredag på 1,6 pct. til 47,94 dollar efter seks dages uafbrudt nedtur fra en pris på 52,51 dollar.

Omvendt viser de ugentlige tal for fragtraterne fredag et fald på 6,5 pct. samlet for de store containerruter ifølge rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).

WDH ENESTE I FALD

Eneste eliteaktie, der falder ved middagstid, er høreapparatproducenten William Demant Holding. Selskabet går tilbage med 1 pct. til 128,20 kr., efter at analytikere fra finanshuset Credit Suisse har sænket deres anbefaling af aktien til "underperform" fra tidligere "neutral". Kursmålet er til gengæld blevet sat op til 125 kr. fra 119 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Uden for eliteindekset er der stoppet for handlen i Topsil-aktien, der forinden var steget med 26,2 pct. til 0,24 kr. Den bremsede handel sker, efter at selskabet har modtaget nye bud fra to potentielle købere, oplyses det i en meddelelse til fondsbørsen.

Globalwafers, der stod bag det første bud på Topsils siliciumforretning, har forhøjet sit bud på 320 mio. kr., lyder det. Topsil afslører dog ikke, hvad der nu er budt.

Kinesiske National Silicon Industry Group (NSIG) ønsker nu til gengæld at købe hele Topsil. Tidligere var NSIG kun interesseret i at overtage siliciumforretningen for 335 mio. kr. Nu lyder buddet på 0,352 kr. kontakt per aktie.

CHEMOMETEC OPJUSTERER

Hos Chemometec, der producerer instrumenter til celletælling, er der stadig godt gang i handlen, og selskabets aktie stiger 7,4 pct. til 32 kr. Fredag morgen opjusterede selskabet sine forventninger til omsætningen i regnskabsåret 2015/16 til cirka 85 mio. kr. mod en omsætning i den øvre ende af intervallet på 78-82 mio. kr. i de tidligere forventninger.

Den tidligere udmeldte forventning til driftsresultatet, EBITDA, fastholdes. Således venter selskabet fortsat, at EBITDA lander i den øvre ende af 19-25 mio. kr.