Aktier: Vestas blæser C20 Cap frem

Der blæser milde vinde om de danske aktier fredag formiddag, og særligt Vestas er i medvind efter rosende ord fra den britiske storbank Barclays.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Samlet stiger C20 Cap-indekset med 0,4 pct. til 1057,68 på en dag, hvor der igen er nogenlunde lav aktivitet og få selskabsspecifikke nyheder omkring det danske marked.

For Vestas hænger fremgangen sammen med, at det amerikanske senats finansudvalg tirsdag stemte for at forlænge den energirelaterede skatteordning PTC (Production Tax Credit) med yderligere to år.

Det kan muligvis - hvis aftalen bliver endeligt gennemført - bane vejen for en stribe nye projekter på det amerikanske marked, der kan kaste mølleordrer til Vestas af sig. Og det er en god mulighed for den danske vindmølleproducent, lyder meldingen fra Barclays, der skruer gevaldigt op for både anbefaling og kursmål.

Banken løfter således sin anbefaling af Vestas til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet hæves til 500 kr. fra 310 kr.

- I stedet for den evige potentielle klippeafsats for efterspørgslen (i USA, red.) er vi nu trygge ved at spå volumenvækst i USA frem til 2018, skriver Barclays i en analyse fredag.

Den varme anbefaling bliver taget til efterretning af investorerne, der sender Vestas-aktien op med 2,6 pct. til 396,20 kr.

I den helt modsatte grøft er der fortsat grus i maskineriet hos ingeniørkoncernen FLSmidth, der falder med 2,4 pct. til 318,30 kr.

Torsdag blev aktien pludseligt sendt i modvind, da den finske rival Metso, som også leverer udstyr til mineindustrien, afleverede et sløjt regnskab for andet kvartal og nedjusterede forventningerne til både toplinjen og driftsmarginen. Den modvind fortsætter i fredagens handel.

Chr. Hansen kan sole sig i et regnskab fra storkunden Danone, der klarede sig en smule bedre end ventet i første halvår. Det franske selskab, som blandt andet aftager kulturer til yoghurt fra Chr. Hansen, leverede en organisk vækst på 4,6 pct. i perioden mod analytikernes forventninger om en vækst på 4,3 pct. ifølge estimater fra Bloomberg News.

Den tyske storbank Berenberg har desuden løftet sit kursmål for Chr. Hansen til 380 kr. fra 290 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes. Aktien stiger med 1 pct. til 376,50 kr.

Blandt sidepapirerne er der positiv opmærksomhed til Bavarian Nordic, der vil sparke gang i et fase 2-forsøg med prostatakræftmidlet Prostvac, efter at selskabet har fundet sin første patient. Planen er, at studiet skal involvere i første omgang 90 patienter med mulighed for udvidelse til 150, oplyser Bavarian.

Aktien stiger med 1,3 pct. til 342,50 kr.

Der er også lidt rampelys til entreprenørkoncernen MT Højgaards ejere, Højgaard Holding (54 pct.) og Monberg & Thorsen (46 pct.)

MT Højgaard har bekræftet forlydender i offentligheden om, at US Air Force har tilkendegivet ønsker om at forlænge kontrakten med Greenland Contractors, der ejes af MT Højgaard (67 pct.) og det grønlandske selvstyre (33 pct.), omkring drift og vedligeholdelse af Thule-basen.

Dermed er der mulighed for at genvinde den lukrative kontrakt, som ellers i første omgang så ud til at være tabt. Intet - inklusive vilkårene for en eventuel forlængelse, synes dog ikke at være skåret i sten, så champagnen kan endnu ikke flyde hos de to ejere.

Monberg & Thorsen stiger med 0,3 pct. til 400 kr., og Højgaard Holding falder med 2,1 pct. til 330 kr.

Den islandske proteseproducent Össur afleverede sent torsdag sit regnskab for andet kvartal. Den periode var ramt af, at dollar har vundet yderligere styrke, hvilket svækker Össurs tal, fordi selskabet rapporterer i netop dollar.

Omsætningen endte i andet kvartal på 127 mio. dollar mod 133 mio. dollar i samme kvartal året før. I regnskabet vurderer Össur, at dollarkursen har reduceret omsætningen med i alt 13 mio. dollar i kvartalet. Aktien falder med 1,2 pct. til 24,40 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk