Aktier: Vending i olie og gode regnskaber gav pæne plusser

De amerikanske aktier lukkede med ganske nydelige stigninger mandag.

Et tidligt fald i oliepriserne holdt markedet nede fra start, men gode regnskaber og en vending i oliemarkedet sendte aktierne grundigt nordover i dagens løb.


Tirsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures uens med et neutralt S&P og et fald i Dow Jones på 0,2 pct., mens Nasdaq stiger 0,1 pct.


S&P 500-indekset sluttede mandag med et plus på 0,7 pct. i 2094,34. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,6 pct. til 18.004,16, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede 0,4 pct. højere i 4960,02.


- Investorerne vurderer regnskaberne og den økonomiske udvikling samt oliepriserne. Markedet fortsætter op med energiaktierne i spidsen. Vi har også set nogle aktier stige på en god indtjening. Når man ser en bunke positive resultater, vil det styre markedet. Det har været et støt stigningstempo for aktierne siden februar, siger chefhandler Stephen Carl fra Williams Capital Group i New York til Bloomberg News.

ALLE SEGMENTER STEG


Samtlige undersegmenter i S&P-indekset lukkede i positivt territorium. Størst var stigningen i energisektoren, efter at et drop i oliepriserne på 6 pct. blev reduceret til et marginalt fald. Olieselskabet Hess øgede 4,7 pct., og ConocoPhillips lukkede med et plus på 3 pct.


Inden åbningen var der et overraskende positivt regnskab fra legetøjsproducenten Hasbro. Selskabets overskud var næsten 60 pct. højere end forventet på baggrund af en solid omsætning, som skyldes et godt salg af Star Wars- og Disney-legetøj. Aktien steg 5,8 pct.


Inden handelsstart var der også regnskab fra investeringsbanken Morgan Stanley, der ligesom konkurrenterne havde formået at reducere omkostningerne. Men et fald i omsætningen fra handel med obligationer og aktier trak ned, og Morgan Stanley-aktien lukkede med et minus på 0,1 pct.


SKUFFELSER EFTER BØRSTID


Filmstreamingselskabet Netflix fik skæmmet et ellers godt regnskab af svage forventninger til kundevækst i udlandet. Regnskabet, der blev fremlagt efter børstid, viste et overskud på 6 cent per aktie, hvilket var væsentlig højere end de ventede 4 cent.

Men koncernen vurderede, at antallet af nye brugere uden for USA i andet kvartal vil nå 2 mio., hvor analytikerne havde estimeret 3,45 mio. nye kunder, hvilket blev takseret til et kursfald på 13 pct. i det amerikanske eftermarked. I den ordinære børstid faldt Netlix 2,8 pct.

Også teknologigiganten IBM lagde regnskabstal frem efter Wall Streets lukketid. Første kvartal gav et justeret overskud per aktie på 2,35 dollar, hvor analytikernes forventning lød på et overskud på 2,09 dollar per aktie.


Omsætningen løb op i 18,7 mia. dollar, hvor analytikerne havde ventet en omsætning på 18,3 mia. dollar. Det var dog samtidig det sekstende kvartal i træk med fald i salget, men medvind fra valutasiden opvejede nedgangen i salget.


IBM-aktien faldt 2 pct. i eftermarkedet efter en stigning i den ordinære børstid på 0,5 pct.

Mere end 90 selskaber fremlægger resultater i indeværende uge, med blandt andre Goldman Sachs, Starbucks Corp og American Express i hovedrollerne.


/ritzau/FINANS