Aktier: Vendekåberne havde kronede dage over påsken

Det har været vendekåbernes tid på det amerikanske aktiemarked hen over påskedagene, mens det danske aktiemarked har været lukket.

Læs mere
Fold sammen

Rutsjebanen kørte lystigt onsdag og torsdag med først markante fald og derefter lige så markante stigninger inden fredagens arbejdsmarkedsrapport, der blev offentliggjort trods helligdag i USA, og som sendte aktiefuturene kraftigt ned.

I Europa og USA var markederne åbne torsdag, mens fredag var helligdag. Og allerede mandag var de amerikanske investorer tilbage på Wall Street, mens de europæiske markeder fortsat var lukkede.

Til gengæld har en stor del af de asiatiske markeder generelt været åbne alle dage, men mandag var helligdag i de kinesiske markeder på grund af Qingming-festivalen. Tirsdag er markedet i Hongkong fortsat lukket af samme årsag.

Fredagens officielle månedlige rapport over udviklingen på arbejdsmarkedet i USA viste blot en jobskabelse i marts på 126.000 nye arbejdspladser uden for landbruget.

Analytikerne havde estimeret en stigning på 245.000 nye arbejdspladser, ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg News.

Og for at føje spot til skade blev februar-jobskabelsen nedrevideret fra 288.000 til 264.000.

Til gengæld steg de gennemsnitlige timelønninger, der er et centralbankens fokuspunkter i pengepolitikken, 0,3 pct. på månedsbasis mod en ventet stigning på 0,2 pct.

Alligevel var skuffelsen over rapporten til at tage at føle på, og S&P futuren faldt op mod 1 pct. efter offentliggørelsen - et fald, der holdt sig over weekenden.

Mandag kom så en af den amerikanske centralbanks mest magtfulde medlemmer, New York-afdelingens topchef William Dudley, med en kommentar om, at "det er vigtigt at følge udviklingen for at afgøre, om den indlysende svage udvikling i arbejdsmarkedsrapporten i marts varsler en mere omfattende opbremsning på arbejdsmarkedet, end jeg i øjeblikket forventer".

Det fik investorerne til at imødese en udskudt start og en derefter meget langsom takt i Federal Reserves ventede renteforhøjelser.

Mandag lukkede såvel S&P og Dow Jones indeksene med stigninger på knap 0,7 pct. i henholdsvis 2080,62 og 17.880,85. Nasdaq-indekset fulgte lige efter med et plus på 0,6 pct. til 4917,32.

- Federal Reserves Dudley er kommet med flere beroligende udtalelser, som til dels har lagt et gulv under de samlede markeder. Markedsspekulanterne og økonomerne har haft tid til at absorbere nyhederne, og deres vurdering lyder på, at mange af de svage data er af en forbigående karakter, siger portefølje manager Chad Morganlander fra Stifel, Nicolaus & Co. i St. Louis til Bloomberg News.

Onsdag inden påske lukkede alle de tre store aktieindeks med fald i størrelsesordenen 0,4 pct., og torsdag blev faldene neutraliseret for S&P og Dow Jones vedkommende, mens tech-aktierne i Nasdaq kun kom tilbage med 0,1 pct.

Tirsdag morgen er euforien ebbet ud, og de amerikanske aktiefutures ligger med lidt negative undertoner. S&P-futuren falder marginalt i Asien.

I morgen onsdag starter den ny regnskabssæson med kvartalsdata fra aluminiumsproducenten Alcoa.

Overskuddene i S&P 500 virksomhederne estimeres at være faldet 5,8 pct. i første kvartal, ifølge data indsamlet af Bloomberg. Og analytikerne venter også indtjeningsfald i de to efterfølgende kvartaler på henholdsvis 4,2 pct. og 1 pct.