Aktier: Vanvittige udsving i Tokyo efter BoJ-annoncering

Mens de fleste asiatiske aktiemarkeder førte en henslumrende tilværelse fredag morgen, blev de japanske investorer hevet brutalt ud af tornerosesøvnen af Bank of Japan, der annoncerede, hvad der i første omgang blev tolket som en udvidelse af centralbankens stimulus-program.

Læs mere
Fold sammen

Inden da havde de fjernøstlige markeder fulgt den negative indstilling, som ramte Wall Street torsdag, hvor de negative effekter af Federal Reserves renteforhøjelsescyklus fik investorernes opmærksomhed.

Bank of Japans tiltag med en forlængelse af den gennemsnitlige løbetid på beholdninger af japanske statsobligationer samt etablering af et nyt program for køb af børsnoterede aktiver gav vanvittige udsving på Tokyobørsen, hvor Nikkei-indekset bevægede sig fra et mindre fald til en stigning på næsten 2,5 pct. på rekordtid.

- Vi er glade. Det er dybest set en ekspansion af den monetære lempelse. Det kommer til at være et købssignal for japanske aktier et stykke tid, lød det fra chefstrateg Naoki Fujiwara fra Shinkin Asset Management Co. i Tokyo ifølge Bloomberg News.

Glæden stivnede dog, da det gik op for investorerne, at det ny aktiv-opkøbsprogram alene har til hensigt at neutralisere den indvirkning på markedet, som centralbankens genoptagelse af salg af aktier, som tidligere er købt fra finansielle institutioner, måtte have.

Markedet genoptog da også efter få minutter den negative trend, men nu i fornyet tempo. Det toneangivende japanske aktieindeks, Nikkei 225, falder 1,2 pct., og det bredere Topix-indeks bakker 1,3 pct.

I Kina er investorerne knap så negative, efter at nye data igen har vist tegn på bedring i det vigtige boligmarked. Shanghai Composite stiger 0,1 pct., og CSI 300 øges 0,4 pct., mens Hongkongs Hang Seng handles 0,1 pct. lavere.

Blandt de andre markeder er der fald i Taiwans Taiex-indeks på 0,8 pct., og Singapores Straits Times-indeks handles 0,4 pct. lavere, mens det sydkoreanske Kospi-indeks og Sydneys ASX-indeks begge stiger 0,1 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,2-0,3 pct. fredag morgen.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -1,2

Topix -1,3

Hongkongs Hang Seng -0,1

China Shanghai Composite 0,1

China CSI 300 0,4

Taiwan Taiex -0,8

Sydkoreas Kospi 0,1

Indiens BSE Sensex -0,6

Singapores STI -0,4

Sydney ASX 200 0,1

--------------------------------------

#

Indeksværdi klokken 06.30

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk