Aktier: Vaklende start på vej - TDC støttes af Barclays

Bratte fald på det amerikanske aktiemarked ventes mandag at smitte af i København, hvor der er udsigt til en bred nedtur fra åbningen, også selv om der er godt nyt til blandt andre TDC.

Den danske teleaktie er blevet hævet til "overvægt" fra "ligevægt" af den britiske storbank Barclays, der også hæver kursmålet til 45 kr. TDC faldt fredag med 1,2 pct. til 37,54 kr., men det er på trods af den positive anbefaling ikke udelukket, at kursgrafen fortsætter ned mandag.

Det amerikanske S&P 500-indeks faldt således yderligere 1,3 pct. efter danske børslukketid fredag, og futures peger også nedad mandag morgen med ekstra 0,5 pct. Med andre ord mangler det danske aktiemarked at tage højde for et fald på omkring 1,8 pct. i USA, siden dansk børslukketid fredag. Årsagen til nedturen er frygt for en stramning af pengepolitikken i USA allerede til september.

- Det ser ud til, at vi skal 1,5-2,0 pct. lavere fra åbningen. Det er lang tid siden, at vi har set så grim en lukning i USA, og det kommer efter en meget stabil periode, så det skaber nervøsitet, siger senior aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han venter en bred nedtur. Dog kan banksektoren klare sig relativt bedre, da udsigten til højere renter kan styrke bankernes rentemarginaler.

Desuden kan Barclays analyse holde hånden lidt under TDC.

- Den vil formentlig klare sig relativt bedre end markedet generelt, dels fordi den er defensiv, dels på grund af anbefalingen, siger Martin Munk.

Det hjemlige C20 Cap-indeks lukkede fredag 1,5 pct. lavere i 1020,25, og ender det med samme facit mandag, vil det være det værste todages fald siden starten af juli. Futures på det tyske DAX-indeks indikerer mandag morgen en negativ åbning på omkring 1,5 pct.

OPDATERINGER AF AKTIEANBEFALINGER

Blandt bankerne har Nordea fået et højere kursmål stukket ud af analytikerne i Goldman Sachs. Den amerikanske investeringsbank sætter nu kursmålet til 81,13 kr. mod tidligere 76,27 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes, viser data fra Bloomberg. Nordea endte fredag uændret i 66,70 kr.

Efter en periode med modvind har Novo Nordisk fået løftet anbefalingen til "køb" fra "hold" af Deutsche Bank. Det fremgår af Bloomberg News. Den danske medicinalaktie faldt fredag med 2,1 pct. til 296,10 kr. og har givet et negativt afkast på næsten 24 pct. siden årsskiftet.

Topdanmark har fået sænket sin anbefaling til "sælg" af Handelsbanken efter finske Sampos købstilbud på det danske forsikringsselskab. Buddet på 183 kr. per aktie er under dagskursen for Topdanmark-aktien, der lukkede 1,1 pct. lavere fredag i 187,80 kr.

SAS, der faldt 4,1 pct. fredag til 14 kr., er også genstand for analytikerinteresse, som dog peger i to retninger. På den ene side hæver Handelsbanken sit kursmål for flyselskabet til 13,30 kr. fra 11,15 kr., og med den ændring følger også en højere anbefaling, som nu hedder "reducér" mod tidligere "sælg". Til gengæld sænker HSBC sit i forvejen lave kursmål til 7,02 kr. fra 7,45 kr. ifølge data fra Bloomberg. SAS fremlagde kvartalsregnskab torsdag, hvor seneste kvartal viste en marginal fremgang i forhold til året før.

Københavns Lufthavne fremlægger mandag trafikstatistik for august. Selskabet er dog også i vælten på grund af den seneste tids køkaos i hovedlufthavnen i Kastrup, hvilket blandt andet tager forsiden på dagens Berlingske. Aktien i Københavns Lufthavne faldt fredag 4,3 pct. til 4413 kr.

/ritzau/FINANS