Aktier: Værdien af græske banker smuldrer

De græske banker blev atter ladt i stikken af investorerne onsdag. Meldinger fra Grækenlands nye premierminister, Alexis Tsipras, faldt umiddelbart ikke i markedets smag og gav anledning til bekymring over, om landets nye regering vil forsøge at udfordre de økonomiske aftaler med EU.

Blandt andet skrev Financial Times, at Grækenlands nye premierminister havde sagt til sit nye hold af ministre, at de ikke må skuffe vælgerne, der gav dem et mandat. I overskriften blev Tsipras desuden beskrevet som ganske barsk i sine udmeldinger om vilkårene i Grækenlands redningspakke.

Det toneangivende græske aktieindeks faldt onsdag med over 9 pct., og for de græske banker var situationen endnu værre.

Aktionærerne i landets fire største pengeinstitutter stod efter onsdagens handel på børsen i Athen tilbage med papirer, der havde mistet omkring en fjerdedel af deres værdi.

Værst gik det for Pireaus Bank, der smed 29 procent af sin værdi. National Bank of Greece mistede 25 procent, mens kursen på Alpha Bank og Eurobank drattede med 26 procent. Ifølge Financial Times er der frygt for, at bankerne vil havne i en likviditetskrise.

Mens græske aktier havde det svært, var udviklingen i resten af Europa langt mere afdæmpet. Det brede Stoxx Europa 600 indeks faldt 0,1 pct.

Bedst blandt Europas største selskaber gik det svenske Electrolux. Selskabet, der blandt andet producerer hårde hvidevarer og støvsugere, steg med 12 pct. efter præsentationen af en vækst i driftsresultatet på 20 pct. til 1,47 mia. svenske kr. i fjerde kvartal. Analytikere havde ifølge SME Direkt ventet et driftsresultat på 1,42 mia. svenske kr. ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Sverige kunne også bryste sig af næstbedste og tredjebedste aktie i Europa. Medicoselskabet Getinge steg 10,5 pct., efterfulgt af Nordea, der steg hele 8,8 pct. på Stockholmsbørsen. Begge kom med årsregnskab onsdag.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk