Aktier: Vækstbekymringer tvinger aktierne i knæ

Bekymring for den globale økonomiske vækst - eller mangel på samme - trækker mandag tæppet væk under de europæiske aktier, der handles i det laveste niveau siden 2014. Det europæiske Stoxx 600-indeks falder for sjette dag i streg.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks falder knap 2,3 pct., det britiske FTSE 100 ligger i minus 1,8 pct., og Tysklands DAX-indeks sætter sig 2,5 pct. Frankrigs CAC 40-indeks er 2,3 pct. i rødt, mens Grækenlands ASE-indeks agerer bundprop med et minus på mere end 5 pct. til det laveste niveau siden gældskrisen hærgede i sommeren 2012.

- Investorerne kan ikke bestemme sig for den globale økonomiske retning, men risikoen for recession og deflation stiger, siger Francois Savary, investeringschef hos Prime Partners, til Bloomberg News.

De græske banker er særligt hårdt ramt. En gennemgang af landets banker ventes ifølge Aristides Xenofos, leder af Grækenlands Finansielle Stabilitetsfond, påbegyndt i slutningen af februar. De græske banker Eurobank Ergasias og Alpha Bank dykker med henholdsvis 25 og14 pct.

Aristides Xenofos påpeger, at andelen af dårlige lån udgør 49 pct. af bankernes porteføljer, men at bankerne takket være garantier og hensættelser for mere end 400 mia. kr. bør være i stand til at dække beløbet. Han venter desuden en mere aktiv håndtering af dårlige lån i anden halvdel af 2016, skriver Bloomberg News.

Selv om banksektoren er hårdt ramt, er det medier samt teknologi- og bilproducenter, der klarer sig værst i Stoxx 600-indekset, mens en række mineselskaber, blandt andre Randgold, Glencore, Anglo American og BHP Billito, alle er i plus på en dag, hvor guldprisen stiger som følge af, at investorerne leder efter sikre havne.