Aktier: Vækstbekymring bremser C20's rekordjagt

Efter en stærk periode i C20 siden starten af maj tager de danske eliteaktier et skridt tilbage onsdag og afviger fra den rekordkurs, der ellers blev sat til at starte ugen.

Efter en stærk periode i C20 siden starten af maj tager de danske eliteaktier et skridt tilbage onsdag og afviger fra den rekordkurs, der ellers blev sat til at starte ugen.(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tirsdag lukkede det danske eliteindeks mindre end 1 pct. fra rekordniveauet, der blev sat i august 2015, men onsdag ved frokosttid falder indekset 0,7 pct. til 1048,38.

Det er bekymringer om den globale vækst, der har fået investorerne til at trykke på bremsen. Verdensbanken har kraftigt nedjusteret sin prognose for væksten på globalt plan i år til 2,4 pct. fra 2,9 pct. grundet svag udvikling i de udviklede økonomier.

»Verdensbanken skar ikke bare i prognosen, den antydede, at der er større risiko for en dårlig overraskelse. Nu ser vi lidt profithjemtagning,« siger analytiker Michael Hewson fra CMC Markets til Bloomberg News.

I Danmark er det også junis børsdarling, Genmab, der er ramt af gevinsthjemtagning efter stigninger syv børsdage i træk og lukkerekord de fire af dem. Aktien har været løftet af voksende forventninger til knoglemarvskræftmidlet Darzalex, og søndag ventes igen positive data fra et fase 3-studie med Darzalex i kombination med det mest benyttede lægemiddel, Revlimid.

Onsdag falder Genmab-aktien dog 2,6 pct. til 1233 kr.

FLSmidth er også med i bunden og falder 1,2 pct. til 241 kr., efter at Goldman Sachs har gentaget sin salgsanbefaling af aktien, der dog får løftet kursmålet med en tier til 210 kr.

Vestas har også vendt pilen nedad trods en mindre ordre til det halvejede MHI Vestas på 41,5 megawatt. Aktien falder 1,7 pct. til 466,20 kr.

I den positive ende er det primært defensive aktier, der formår at stige trods den negative stemning.

William Demant holder kapitalmarkedsdag for anden dag i træk og fortæller, at selskabets nye premium-høreapparat, Oticon Opn, er på vej til at blive rullet ud på markederne.

»Vi gik i gang med lanceringen i sidste uge. Der er faktisk ikke ret mange lande, der mangler nu. Vi har varmet markedet godt op på forhånd og sikret os, at langt de fleste markeder har været klar, når vores egen produktion var færdig,« siger Søren Nielsen, administrerende direktør hos Oticon, til Ritzau Finans i forbindelse med kapitalmarkedsdagene.

WDH-aktien stiger 0,2 pct. til 139,70 kr., mens C20 toppes af Chr. Hansen og GN Store Nord med stigninger på omkring 1 pct.

Uden for eliteindekset har SAS fået et løft efter offentliggørelsen af flyselskabets trafiktal for maj. Trafikmålet RPK, antallet af fløjne passagerkilometer, steg 11,3 pct., mens kapaciteten blev øget 9,5 pct. Aktien ligger i 18 kr., svarende til et løft på 0,6 pct., efter at være startet dagen med et fald.

Derudover går dagens største stigning til Bavarian Nordic forud for selskabets præsentation på Jefferies' konference i New York senere onsdag. Bavarian-chef Paul Chaplin fremlægger kl. 16.30 dansk tid, og investorerne lader til at tage glæderne på forskud, da Bavarian-aktien handles 6,5 pct. højere i kurs 255,50.