Aktier USA: Rekorder på rad efter en ganske hæderlig måned

De amerikanske aktier lukkede november af med endnu et sæt rekorder efter en måned med pæne stigninger i de tre ledende indeks.

Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

Det brede S&P 500-indeks lagde torsdag godt fra på baggrund af en øget tillid til en vedtagelse af den republikanske skattereform, mens Dow Jones Industrial Average for første gang brød gennem 24.000-mærket.

Reformens vigtighed for aktiemarkedet fremgår tydeligt af en analyse fra storbanken UBS, der viser, at en reduktion af selskabsskatten til 25 pct. vil kunne øge S&P 500-selskabernes indtjening med 6,5 pct.

Torsdag steg S&P 500-indekset godt 0,8 pct. til rekordniveauet 2647,58. Dow Jones-indekset lukkede med en gevinst på 1,4 pct. i rekorden 24.272,35.

Kun Nasdaq-indekset kunne ikke nå nye højder, men sluttede dog med et plus på 0,7 pct. i 6873,97, mens small cap-indekset Russell 2000, der ses som et sandsynlighedsbarometer for skattereformen, endte i rekorden 1544,14 efter en stigning på godt 0,1 pct.

Efter børstid strandede den amerikanske skattereform i Senatet på et proceduremæssigt spørgsmål, hvilket tvinger politikerne til at finde frem til et ændringsforslag på grund af modstand mod regningens forventede store forøgelse af budgetunderskuddet.

En analyse viser, at skattereformen ikke vil øge den amerikanske økonomi nok til at kompensere for det stigende underskud. Analysen komplicerer debatten om reformen, der ellers fik støtte tidligere på dagen fra den indflydelsesrige republikanske senator John McCain.

Modstanden giver sig udslag i dyk i de amerikanske aktiefutures fredag morgen. S&P 500-futuren ligger med et minus på falder 0,2 pct.

John McCains støtte blev torsdag set som afgørende, selv om han begtegner forslaget som "langt fra perfekt".

»Vi har set "nej-stemmer" ændres til "ja-siden", så det gør en vedtagelse mere sikker. Nu gælder det om at komme med på vognen, og investorerne er klar til at købe ind på det,« siger seniorstrateg Bucky Hellwig fra BB&T Wealth Management i Alabama til Reuters.

Trods det stærkt positive aktiemarked viste volatilitetsindekset, VIX, en markant øget nervøsitet. Indekset steg for fjerde dag i træk, og torsdagens stigning på over 5 pct. sender ugens samlede stigning op på næsten 17 pct.

Torsdagens data for den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste som ventet en stigningstakt på 1,4 pct. på årsbasis i oktober, mens priserne ligeledes som ventet steg 0,2 pct. i forhold til måneden før.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste en stigning på 1,6 pct. på årsbasis mod et ventet løft på 1,5 pct.

Privatforbruget lå som ventet 0,3 pct. højere end måneden før, og de personlige indkomster gik frem med 0,4 pct., mens økonomerne havde ventet en fremgang på 0,3 pct.

FULDT HUS

Der var fuldt hus, når det gælder positive underindeks i S&P 500-indekset, idet samtlige 11 sektorer lukkede med stigninger.

Bedst gik det energisektoren, der fik hjælp af en forlængelse af den Opec-ledede produktionsaftale. Det sendte oliepriserne op, hvilket afspejledes på Wall Street med et plus i S&P-segmentet på 1,6 pct.