Aktier USA: Politisk fif sendte aktierne på himmelflugt

De amerikanske aktiers himmelflugt fortsatte torsdag, hvor de store aktieindeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, igen lukkede i positivt territorium.

Arkivfoto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Stigningerne kom efter, at det republikansk kontrollerede Repræsentanternes Hus godkendte en finanspolitisk udgiftsplan for næste år, der ventes at hjælpe på gennemførelsen af en eventuel skattereform.

S&P 500-indekset steg godt 0,1 pct. i 2537,74, og Dow Jones-indeks lukkede med en stigning på knap 0,1 pct. i 22.661,64, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en gevinst på under 0,1 pct., der sendte indeksrekorden op til 6534,63.

Det var fjerde handelsdag i træk, at alle tre hovedindekser ramte rekordhøjde simultant.

Også small-cap virksomhederne fik del i stigningerne i det brede marked. Small cap-indekset Russell 2000 steg 0,3 pct. til rekorden 1512,09.

De solide stigninger afspejledes i Chicago-børsens VIX-indeks, der dykkede til 9,19, hvilket er det laveste niveau for volatilitetsindekset nogensinde.

Godkendelsen af den finanspolitiske udgiftsplan er et lovgivningsmæssigt fif, der gør det muligt for Republikanerne at omgå Demokraterne og vedtage en skattereform ved simpelt flertal i Senatet, hvor de sidder på 52 af de 100 pladser.

»Det begyndte virkelig at tage fart, efter nyhederne om at Repræsentanternes Hus godkendte en del af præsidentens plan. Jeg ved ikke, om den går igennem hele vejen, men vi ser effekten i højere obligationsrenter og øgede kurser i finanssektoren og teknologibranchen«, siger markedschef Robert Pavlik fra Boston Private Wealth til Reuters.

Torsdagens data støttede op om stigningerne i aktiemarkederne.

Færre nytilmeldte ledige end ventet og overraskende stor ordreindgang på varige forbrugsgoder foruden stigende fabriksordrer var alle ingredienser, som vejede positivt hos investorerne.

Fredag morgen synes det slut med de ensidige stigninger. De amerikanske aktiefutures ligger med små negative udsving.


IT OG FINANS I TOP
Det var teknologisektoren i S&P 500-indekset, der fik mest glæde af det positive marked.

Apple, Microsoft, Facebook og Google kunne notere stigninger på 1-2 pct., mens Paypal nåede op på et næsten 3 pct.s kurshop. Sektormæssigt steg it-segmentet 1,1 pct.

Finanssektoren fulgte tæt i hælene på it-branchen med en stigning på 1 pct. Højere renter skubbede de store finanshuse op, og oveni kom bekræftelsen på, at Randal Quarles sætter sig i stolen som næstkommanderende i Federal Reserve.

Quarles kommer til at spille en vigtig rolle i præsident Trumps bestræbelser på at lette finansrestriktionerne.

Citigroup kunne notere en stigning på 2,2 pct., mens Bank of America øgede 1,6 pct., og JPMorgan lukkede med et plus på 0,8 pct.

Modsat blev dagens eneste to negative segmenter de defensive telekoncerner og forsyningsselskaber, der begge konkurrerer med bankerne og obligationsmarkedet som afkastgeneratorer. De to grupper lukkede med tab på godt 0,1 pct. hver.

Blandt enkeltaktierne steg Netflix 5,4 pct. efter at have hævet abonnementsgebyrerne for to af de tre største amerikanske sendeplaner.