Aktier: USA mærker positiv effekt af ECB's pengeregn

De amerikanske aktieinvestorer øgede gradvist deres positive syn på markedet i løbet af torsdagens handel. Dagen endte tæt på rekordhøje niveauer efter, at ECB lancerede et større end ventet opkøbsprogram.

- Det er effekten af, at ECB endelig kommer frem med et ganske væsentligt stimulus-program. Det giver håb om, at Europa endelig vil pege i den rigtige retning, siger analytiker Todd Lowenstein fra Highmark Capital Management i Los Angeles til Bloomberg News.

Den Europæiske Centralbank, ECB, lancerede månedlige opkøb af primært statsobligationer for 60 mia. euro, eller mere end analytikerne havde turde håbe på og mere end rygtet onsdag, der gik på 50 mia. euro månedligt.

- Markedet forventede noget stort, og det lyder som et temmelig stort program, så det er gode nyheder. Alle forventede det, og endelig fik vi, hvad vi efterspurgte, siger senior markedsstrateg Karyn Cavanaugh fra Voya Investment Management i New York til Bloomberg.

Torsdag sluttede med en stigning i S&P 500-indekset på 1,5 pct. til 2063,15. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på 1,5 pct. i 17.813,98, mens Nasdaq-aktierne afsluttede dagen med en stigning på 1,8 pct. til 4750,40.

Bedst klarede de mindre selskaber i Russell 2000-indekset sig med en stigning i Small Cap-indekset på 2,1 pct. til 1190,37.

Omsætningen på New York Stock Exchange var 780 mio. aktier, mens der på Nasdaq-børsen blev handlet 1,96 mia. aktier.

Blandt de aktier som skilte sig ud med regnskabsmeddelelser var American Express, Verizon og Ebay.

Verizons resultater kunne ikke leve op til markedets forventninger trods en højere omsætning end ventet. Skarp konkurrence fra blandt andet Sprint har tvunget Verizon til at reducere priserne i løbet af kvartalet. Verizon-aktien faldt 0,9 pct.

American Express skulle stå til regnskab for onsdag aftens sene regnskabsdata. Resultaterne var på linje med analytikernes forventninger og indholdt planer om at skære 4000 arbejdspladser fra i år. Aktien faldt tæt på 4 pct.

Også internet handelsplatformen Ebay var i søgelyset. De faktiske regnskabstal blev dog overskygget af blandt andet en planlagt udskillelse af Paypal senere i år - og evaluering af et eventuelt salg eller børsnotering af koncernens lager- og logistikenhed, Ebay Enterprise. Tiltagene tolkes i retning af, at selskabet er under stærk indflydelse af aktivist-investor Carl Icahn, der tidligere har argumenteret for en opdeling af virksomheden. Ebay steg 7,1 pct.

Blandt finansaktierne var der positive tendenser efter, at Royal Bank of Canada købte den Los Angeles-baserede bank City National Corp. for omkring 5,4 mia. dollar. City National steg 19 pct.

Sandisk, der producerer hardware til datalagring, fik modsat en lussing på 1,9 pct. efter onsdagens regnskab, som skuffede forventningerne. Og efter analytikermødet blev aktieanbefalingen nedgraderet af finanshuset Wedbush og B Riley.

Fredag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med fald på mellem 0,1 og 0,2 pct. i Asien.