Aktier USA: Lille dyk trods skattereform-vedtagelse

De store amerikanske aktieindeks lukkede med fald for anden dag i træk onsdag, hvor de republikanske politikere i såvel Repræsentanternes Hus som i Senatet fik vedtaget den gennemgribende skattereform.

Arkivfoto. Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Alligevel udeblev jubelscener på Wall Street, da de fleste aktører for længst har indkalkuleret reformen i prissætningen, og investorerne modtog vedtagelsen med et skuldertræk.

S&P 500-indekset lukkede onsdag med et tab på knap 0,1 pct. i 2679,25. Dow Jones-indekset sluttede med et minus på godt 0,1 pct. til 24.726,65, mens Nasdaq-indekset endte med dagens mindste kursfald på langt under 0,1 pct. i 6960,96.

SKATTEREFORM FIK INGEN INDFLYDELSE

De nu vedtagne skatteændringer omfatter en reduktion af selskabsskatten til 21 pct. fra 35 pct. fra 1. januar, hvilket ventes at øge virksomhedens indtjening og bane vejen for højere udbytter og aktietilbagekøb.

Det har løftet S&P 500-indekset omkring 4,5 pct. siden midten af november, anført at sektorer som transport, banker og andre brancher, der ventes at få størst fordel af lavere skatter.

»Der er ikke ret meget opadgående tendens, i forhold til hvordan det så ud i sidste uge. I takt med at investorerne får spidset blyanten og finder ud af, hvilke virksomheder der vil få gavn af det (skattereformen, red.), og virksomheder selv begynder at kommentere det, tror jeg, at vi vil se et større træk i aktiekurserne,« siger porteføljeforvalter John Carey fra Amundi Pioneer Asset Management i Boston til Reuters.

Porteføljeforvalterens vurdering slår dog ikke igennem torsdag morgen, hvor futures på de tre hovedindeks ligger med minimale udsving tæt på nul.

PÆNE BOLIGDATA

Salget af eksisterende boliger i USA udviklede sig stærkere end ventet i november, da der blev solgt 5,81 mio. boliger svarende til en stigning på 5,6 pct. i forhold til måneden før.

Økonomerne havde ventet et salg på 5,53 mio. boliger, svarende til en stigning på 0,9 pct. på månedsbasis.

OVERVÆGT AF NEGATIVE SEGMENTER

Der var næsten dobbelt så mange negative sektorer i S&P 500-indekset som positive.

Og hvis det ikke havde været for energisektoren, var dagens tab blevet uligt meget større. Stigende oliepriser dannede baggrund for et comeback til energiselskaberne, efter at de amerikanske olielagre viste sig langt mindre end ventet i opgørelsen fra energiministeriet i Washington.

Energisegmentet steg 1,4 pct. med store stigninger i især efterforskningsselskaberne. Pioneer Natural Resources og Halliburton steg henholdsvis 4,4 pct. og 3,4 pct., mens de store oliegiganter Exxon Mobil og Chevron øgede 0,5 pct. og 0,9 pct.

Bundskrabere var igen ejendomsselskaberne, der sluttede dagen med et tab på knap 1,1 pct., og forsyningssektoren, der måtte se et dyk på 0,8 pct. i øjnene.

Blandt enkeltaktierne genopstod Blackberry fra de døde med et kurshop på 12 pct., efter et solidt regnskab der skød over analytikeres estimater.

Modsat gik det Philip Morris efter detaljerede oplysninger om uregelmæssigheder i kliniske forsøg for e-cigaretter, der ellers skal vurderes af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, næste år. Aktien faldt 3,5 pct.