Aktier: USA går en anden vej end Europa og falder fra start

De amerikanske aktiemarkeder har startet fredagens handel med mindre fald, hvilket står i direkte modsætning til udviklingen på det europæiske kontinent.

Læs mere
Fold sammen

Ved handelsstart falder S&P 500-indekset med 0,2 pct., og Dow Jones-indekset dykker med 0,2 pct., mens Nasdaq 100-indekset går tilbage med 0,5 pct. Omvendt stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks med 1,4 pct.

Fredagens indledende handel i USA følger oven på en torsdag, hvor de amerikanske aktier startede med at ligge i den tunge ende, men siden fik større medvind af en stigende risikoappetit blandt investorerne.

Torsdagens udvikling fulgte, efter at den britiske valgkamp frem mod næste uges EU-afstemning blev sat på bero oven på drabet af det britiske parlamentsmedlem Jo Cox, der kæmpede for, at briterne skal forblive i det europæiske samarbejde.

Den tragiske begivenhed bliver af flere iagttagere i markedet vurderet til at kunne gøre de britiske vælgere mere tilbøjelige til at vælge at forblive i EU.

- Hvis Storbritannien forlader EU-samarbejdet, kommer det til at påvirke globalt set. Indtil afstemningen reelt er afsluttet, tror jeg derfor, at markederne ikke vil gøre store fremskridt og være mere forsigtige, siger Nick Skiming, der er porteføljemanager hos Ashburton Nick Skiming, til Bloomberg News.

- Dem, der stemmer for at forblive i EU, er lige nu en anelse foran, men efter torsdagens "rebound" kommer det amerikanske marked fredag nok mere til at vente og se, fortsætter han.

VIACOM STIGER TRODS SKUFFENDE OPDATERING

Blandt de amerikanske selskaber er der generelt stille op til weekenden. Dog har medieselskabet Viacom, der beskæftiger sig med spillefilm og satellit-tv-kanaler, udsendt en opdatering for sine finansielle forventninger til det forskudte tredje kvartal, der løber til udgangen af juni.

Ifølge Viacom, der blandt andet ejer kanalerne Nickelodeon, MTV og Comedy Central, har den seneste "Teenage Mutant Ninja Turtles"-film klaret sig dårligere end ventet på globalt plan. Blandt andet på den baggrund venter selskabet i sit tredje kvartal et fald på 4 pct. i annoncesalget.

På trods af den skuffende opdatering indleder Viacom-aktien fredagens handel med en stigning på 1,2 pct. til 49,92 dollar.

Fra den amerikanske makroside kom der en time før amerikansk børsåbning tal for det påbegyndte boligbyggeri samt antallet af byggetilladelser i maj.

Det påbegyndte boligbyggeri faldt til 1.164.000 enheder fra 1.167.000 i måneden før. Her var der ventet 1.150.000 enheder af analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg.

Antallet af byggetilladelser steg til 1.138.000 enheder fra 1.130.000 måneden før. Her var konsensus blandt analytikerne ifølge Bloomberg 1.145.000 tilladelser.

Begge nøgletal er sæsonjusterede og opgjort på helårsniveau.