Aktier: Uroligheder og olie pressede aktier

De amerikanske aktiemarkeder faldt onsdag, hvilket medførte det største todages fald i seks måneder.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dow Jones-indekset faldt onsdag 0,9 pct. til 12.106, og S&P500-indekset lukkede 0,6 pct. lavere i 1307, og Nasdaq Composite-indekset tabte 1,2 pct. til 2723.

Det skete sideløbende med, at olieprisen tordnede op. Ved lukketid kostede en tønde Brent-råolie 113 dollar på børsen i London, mens den amerikanske West Texas Intermediate-olie endte i 98,10 efter at have været oppe at snuse til 100 dollar i løbet af dagen.

Computerkoncern Hewlett-Packard leverede tirsdag efter markedslukning regnskab for sit forskudte første kvartal, hvor både indtjeningen, omsætningen og prognoserne for det indeværende kvartal skuffede i forhold til analytikernes forventninger. Hewlett-Packard aktien dykkede 9,6 pct. til 43,6 dollar, og selskabet meddelte, at en afmatning i privatforbruget var forklaringen på de skuffende tal. Især i Europa og i Afrika var opsvinget i økonomierne langsommere end ventet.

Bilproducenterne var den sektor som var hårdest ramt i S&P 500. Højesteretten meddelte, at Mazda skal forsvare sig mod anklager fra en familie hvor en kvinde blev dræbt imens hun sad bagi en minivan. Talsmænd for højesteretten sagde, at bilproducenter kan blive sagsøgt for ikke at have sæder med skulderseler, og at de ikke er immune af en føderal lov der tillader hofteseler på nogle bagsæder i biler før 2007. General Motors faldt 3,3 pct. til 34,6 dollar.

Ford tabte 2,4 pct. til 14,9 dollar. Bilproducenten tilbagekalder 144.000 F-150 pickup trucks i USA og Canada fordi air bags måske bliver udløst når det ikke er ønsket. Prisen på en tønde råolie var onsdag oppe og røre 100 dollar for første gang i to år, idet den libyske opstand truer med at afbryde olieeksporten. Oliegiganten Exxon Mobil steg 1,9 pct. til 87,1 dollar, og Chevron løftedes også 1,9 pct. til 102,2 dollar.

Applied Materials, der er verdensstørste producent af udstyr til mikrochipproduktion, faldt 0,1 pct. til 15,6 dollar. Finanshuset Piper Jaffray hævede sin anbefalingen på aktien til "overvægt" fra "neutral", og har et 12-måneders kursmål på 22 dollar per aktie.

Den tredjestørste amerikanske stålproducent AK Steel Holding lukkede 0,8 pct. lavere i 15,8 dollar, efter at KeyBanc Capital Markets løftede sin anbefaling på aktie til "køb" fra "hold".

Garmin, der producerer navigationsudstyr, steg 0,7 pct. til 32,3 dollar. Garmin fremlagde regnskab for fjerde kvartal hvor indtjeningen skuffede markedet. USA's største udbyder af satellit-tv, DirecTV, løftedes 1,8 pct. til 45 dollar, efter at selskabets regnskab for fjerde kvartal overgik analytikernes forventninger.