Aktier: Uro og Kina-tal ventes præge 2016-start

Det nye aktieår på det danske aktiemarked ventes mandag at starte med klare fald efter skuffende nøgletal fra Kina og øgede spændinger i Mellemøsten efter Irans hårde fordømmelse af Saudi-Arabiens henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr, og iranske demonstranters efterfølgende stormløb på den saudiarabiske ambassade i Teheran.

- Olieprisen er steget ca. 2 pct. ovenpå Saudi Arabiens henrettelser i weekenden, og selvom en stigende oliepris fra det nuværende niveau isoleret set er positivt, så skaber den geopolitiske uro negative dønninger på finansmarkederne. Oftest vil investorerne relativt hurtigt vender blikket tilbage mod den økonomiske udvikling, men den geopolitiske situation i Mellemøsten er en af udfordringer for finansmarkederne i 2016, som man bør holdet et vågent øje med, skriver seniorstrateg Tine Choi fra Nordea i en kommentar.

Handlen med kinesiske aktier blev suspenderet resten af dagen mandag efter massive kursfald og fald i CSI-indekset på 7 pct., hvilket også var påvirket af et fald i det kinesiske PMI-indeks for fremstillingssektoren til 48,2 i december fra 48,6 i november. I Tokyo er det ledende indeks mandag faldet 3,1 pct.

- Vi forventer, at investorerne i dag vil søge i sikker havn i statsobligationer, og vi kan således se frem til en dag med rentefald og styrkelse af euro og yen, mens aktierne vil få det svært, forudser Tine Choi. Hos Nordnet forventer investeringsøkonom Per Hansen et aktiefald i størrelsesordenen 1-1,5 pct., når de danske aktier starter handlen i 2016. Onsdag før nytår endte C20 Cap-indekset 0,1 pct. højere i 1039,10.

Den tyske Dax-future indikerer dog et endnu større fald mandag i omegnen af 2,5 pct.

Selskabsspecifikt vil der være fokus på Vestas, som 31. december kunne oplyse om to ordrer på sammenlagt 166 megawatt i henholdsvis Brasilien og Sydkorea. Dermed har Vestas nået en ordreindgang for 2015 på samlet 8099 megawatt, hvilket bringer selskabet tæt på en ny ordrerekord.

Hos Sydbank venter aktieanalytiker Jacob Pedersen, at Vestas vil nå en ordreindgang i 2015 på 8800 megawatt, når de uannoncerede ordrer for fjerde kvartal kommer med i tallene.

- Vi fastholder "Køb" på Vestas efter en bedre end forventet ordrehøst i december, skriver Jacob Pedersen i en kommentar mandag. Vestas endte onsdag før nytårsaftensdag uændret i 483,80 kr. efter et år, hvor kursen steg imponerende 113,60 pct.

De skuffende nøgletal fra Kina og udviklingen i olieprisen afledt af urolighederne i Mellemøsten mellem Saudi-Arabien og Iran kan påvirker aktierne i A.P. Møller - Mærsk. Selskabets B-aktie steg onsdag 0,3 pct. til 8975,00 kr. Futureprisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, stiger mandag 1,7 pct. til 37,90 dollar.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum har fortsat ikke fundet en løsning på sine massive finansielle problemer. I en meddelelse fra onsdag aften fortalte selskabet, at det ikke har været muligt at betale et planlagt afdrag på 19,5 mio. kr. på et lån på samlet 58,5 mio. kr. i Eik Bank. Et afdrag, der ellers forfaldt i december. Atlantic Petroleum-aktien sluttede onsdag inden nytår i 6,25 kr.