Aktier: UPS straffet for skuffende regnskab på amerikansk marked

Skuffende regnskaber fra transportkoncernen United Parcel Service (UPS) og Kimberly-Clark var fredag medvirkende til at dæmpe humøret på Wall Street.

Der var fald i Dow Jones Industrial- og S&P 500-indekset, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks akkurat endte i plus. Investorerne trak lidt i land oven på de pæne kursstigninger i torsdagens handel, da Den Europæiske Centralbank (ECB) med et omfattende lempeligt tiltag havde sørget for at løfte humøret.

Dow Jones Industrial lukkede fredag 0,8 pct. lavere, og det brede S&P 500-indeks blev sendt ned med 0,6 pct., hvorimod Nasdaq-indekset steg beskedne 0,2 pct.

- Det store billede er, at vi havde en rimelig stor bevægelse i markedet dagen før, siger Kevin Caron, porteføljemanager i Stifel Nicolaus & Co. til Bloomberg News.

Han henviser til torsdagens positive reaktion på ECB's beslutning om at opkøbe primært europæiske statsobligationer for 60 mia. euro om måneden. Mens det var ventet, at centralbanken ville begynde at købe statspapirer, var der større usikkerhed om størrelsen på programmet.

- Markedet vurderer fortsat de seneste træk fra ECB og forsøger at finde ud af, hvor meget, der allerede var indregnet i markedet før mødet, og hvad det vil betyde for markedet fremadrettet, fortsætter Stifel Nicolaus.

Det var for alvor inden for de sidste to timers handel, at de amerikanske aktier mistede terræn, og den tendens ser ud til at skulle fortsætte fra åbningen mandag. I hvert fald indikerer futuresmarkedet mandag morgen, at de tre ledende aktieindeks vil starte denne uges handel i størrelsesordenen 0,5-0,6 pct. lavere.

Transportkoncernen UPS oplevede det største kursfald siden 2006. Hele 9,9 pct. blev aktien sendt ned med, da investorerne reagerede på skuffende foreløbige tal for 2014. UPS havde denne jul lovet at forbedre leveringssikkerheden efter et 2013, hvor det ikke havde kapacitet nok til at håndtere de mange pakker op til jul. Måske var UPS for forhippet på at levere varen. For mens servicen var i top, gik det ud over kapacitetsudnyttelsen på de mindre travle dage, hvor mange biler og medarbejdere ikke havde noget at lave. Det kostede på effektiviteten og forventningerne til 2014, hvor der nu ventes et overskud på 4,75 dollar per aktie mod tidligere ventet 4,90-5,00 dollar.

Kimberly-Clark sænkede også forventningerne. Det skete med henvisning til "betydelig modvind" på valutasiden. Aktien lukkede 6,2 pct. lavere.

Mandag aften er Texas Instruments og Microsoft regnskabsaktuelle.