Aktier: Under pres fra Kinas dårligdomme

Der er atter en nedtrykt stemning på Europas aktiemarkeder mandag morgen og dermed fortsætter den triste tendens, der har præget de første handelsdage af aktieåret 2016.

 

Det er igen bekymringer om væksten i Kina, der får investorer og handlere til at ryste på hånden, efter at nye nøgletal har bekræftet de fortsat tvivlsomme udsigter for verdens næststørste økonomi, der ser ud til at være igennem sine gyldne år.

De store indeks på børserne i Shanghai og Shenzhen er faldet støt dagen igennem, og begge falder mere end 5 pct., så den samlede årsnedtur er på 20 pct. for sidstnævnte. Flere har spekuleret i muligheden for ændringer i pengepolitikken fra centralt hold i Kina, men indtil videre har mandagen ikke bragt forandringer.

Samtidig falder priserne på råvarer som olie og kobber igen og er med til at give en presset markedsstemning, hvor ingen danser i gaderne over nyhederne fra Kina. C20 Cap-indekset falder 1,4 pct. til 982,38.

Helte er der ikke mange af blandt de danske aktier, men TDC fortsætter dog fredagens optur. Op til weekenden steg teleaktien 5,6 pct. på spekulation om prisforhøjelser på mobiltelefoni i Danmark. Kynikere vil påpege, at prisstigninger har det med at forsvinde igen, skriver Nordea mandag, men investorerne tror altså fortsat på bedre tider for den pressede privatforretning.

Samtidig har schweiziske UBS hævet sin anbefaling af TDC til "køb" fra "neutral" ifølge data fra Bloomberg. Aktien stiger 2,6 pct. til 34,84 kr. og topper C20.

Mærsk-aktierne følger efter TDC, og her kan et tilsvarende anbefalingsløft fra UBS også spille ind. "Køb" er også budskabet fra schweizerbanken om rederiaktien, som ellers har været den klart dårligste i C20 de sidste måneder. Fredag faldt aktien tungt oven på nye fald i både olieprisen og raterne på containerfragt, men mandag er der lidt genrejsning med et plus på 0,6 pct. til 8145 kr. for B-aktien.

Carlsberg er også i analytikernes søgelys, men her er det med negativt fortegn, da finanshuset Mirabaud Securities har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "reducér" ifølge data fra Bloomberg. Kursmålet er på 540 kr. og dermed 9 pct. under fredagens lukkekurs på 588 kr. Aktien er dog blandt de mindre faldende mandag, da den dykker 0,9 pct. til 582,50 kr.

I bunden af C20 er det Chr. Hansen, Novozymes og Genmab, der klarer sig værst. Førstnævnte har også fået sænket sin anbefaling hos Exane til "neutral" fra "outperform", rapporterer Bloomberg News, og aktien falder 3,8 pct. til 397,30 kr.

Uden for eliteindekset klarer Exiqon sig bedst efter en opjustering. Medicoselskabet har kigget på 2015-tallene og opjusteret sine forventninger. Nu venter Exiqon, at årsregnskabet vil vise en omsætning på 162 mio. kr. og et driftsoverskud (EBITDA) på 12 mio. kr. mod tidligere forventninger om henholdsvis 155-160 mio. kr. og 10 mio. kr. Exiqons endelige regnskab ventes fortsat 8. februar, men investorerne fejrer nyhederne med et kursløft på 6,1 pct. til 12,20 kr.

Bavarian Nordic er til gengæld i negativt søgelys, da aktien ifølge Bloomberg er taget af amerikanske Citigroups "key buy"-liste. Biotekaktien er da også steget 60 pct. på et år, og 31 pct. bare på de seneste tre måneder, men mandag koster nyhedne et kursfald på 5,9 pct. til 319 kr.

Det overgås kun af Dantherm, der er i kviksand og dykker 15,9 pct. til 8,75 kr., og Cbrain, der falder 11,6 pct. til 57 kr., efter dog at være steget 15 pct. fredag efter en opjustering.

Mandagen byder ikke på mange nøgletal af interesse for finansmarkederne, men til gengæld vil regnskabssæsonen for fjerde kvartal blive skudt i gang til aften, efter amerikansk børslukketid, når Alcoa fremlægger sine kvartalstal.