Aktier: Ukrainsk våbenhvile øgede den positive stemning på Wall Street

De amerikanske aktiemarkeder præsterede brede stigninger torsdag, hvor den positive stemning blev forstærket af meddelelsen om en våbenhvile i Ukraine.

Læs mere
Fold sammen

Blandt de store indeks steg Nasdaq Composite til det højeste niveau i 15 år, blandt andet på grund af en markant stigning i it-giganten Cisco, der blev løftet af onsdagens sene kvartalsrapport.

- Der er en generel optimisme omkring den amerikanske økonomi, og det er ikke så lille en lettelse, at de store internationale problemer ikke forstyrrer den positive tone. Investorerne synes at tage ganske let på bekymringerne over verdens brændpunkter i øjeblikket - man anser glasset for at være halvt fuldt, siger porteføljemanager John Carey fra Pioneer Investment Management til Bloomberg News.

Det var på trods af et sæt uldne nøgletal. Detailsalget i USA udviklede sig dårligere end ventet i januar med et fald på 0,8 pct. på månedsbasis, mens økonomer ifølge Bloomberg News havde ventet et fald på 0,4 pct.

Og arbejdsløshedskøen voksede med 304.000 nye ledige. Det var flere end ventet, da økonomernes skud lød på 287.000 nye ledige.

Torsdag sluttede med et plus på 1,0 pct. i S&P 500-indekset, hvilket sendte indekset til 2088,48. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en lidt mindre stigning på 0,6 pct. i 17.972,38. Nasdaq-aktierne blev dagens topscorer med et løft på 1,2 pct. til 4857,61.

Blandt enkeltaktierne var der fokus på netværksproducenten Cisco efter onsdagens sene regnskab. Cisco landede et overskud per aktie på 50 cent per aktie, hvor der ifølge analysehuset Zacks var ventet 45 cent per aktie. Omsætningen lå også lidt over det ventede, og aktien blev sparket hele 9,4 pct. højere.

Modsat gik det Tesla Motors der også leverede et sent regnskab onsdag. Kvartalstallene levede ikke op til hverken omsætnings- eller bundlinjeforventningerne. Tesla havde blandt andet problemer med produktion og levering, og kvartalet gav et minus på 108 mio. dollar. Aktien faldt 4,7 pct.

Kellogg Company, der står bag en lang række kendte morgenmadsmærker, måtte nedjustere de langsigtede vækstforventninger. Selskabet regner nu kun med at vokse 1-3 pct. på toplinjen årligt mod tidligere 3-4 pct. Fjerde kvartals regnskab var også en skuffelse både hvad top- og bundlinjen angår. Aktien faldt 4,5 pct.

American Express har brudt samarbejdet med detailkæden Costco. Det takserede aktionærerne til et fald på 6,4 pct. for kreditkortselskabet, mens Costco lukkede med et plus på 0,2 pct.

Efter børslukning rapporterede det svensk-grundlagte King Digital et justeret resultat per aktie på 0,57 dollar. Analytikernes forventninger lød på 0,47 dollar ifølge Bloomberg News. Aktien lukkede 4,2 pct. højere i den ordinære handel og stigningen fortsatte i eftermarkedet.

Også rabatselskabet Groupon slog markedets forventninger, både hvad angår indtjening og salg. Investorerne var dog i tvivl om fortolkningen af regnskabsmeddelelsen, og efter at være steget indledende i eftermarkedet, faldt aktien tilbage til et minus på 2,4 pct.

Fredag morgen dansk tid ligger de amerikanske futures tæt på nul i handlen i Asien.