Aktier: Ukrainsk våbenhvile løfter markederne

Der blæser varme vinde på aktiemarkederne torsdag middag, efter at Rusland sammen med Ukraine, Tyskland og Frankrig er nået til enighed om en fredsaftale i Ukraine.

Læs mere
Fold sammen

Der var allerede fra morgenstunden rygter om, at en endelig aftale var faldet på plads, men først lidt efter klokken 10 bekræftede Vladimir Putin, at parterne var nået til enighed om en våbenhvile. Våbnene skal ifølge aftalen lægges på hylden inden for 48 timer.

Nyheden har skabt et tiltrængt pusterum på markederne over hele Europa, da der har været en del usikkerhed forbundet med konflikten i Ukraine.

Herhjemme åbnede C20 Cap-indekset omkring 0,2 pct. højere torsdag morgen, men Putins bekræftelse sendte aktierne yderligere i vejret, og ved 11.20-tiden stiger eliteindekset 0,7 pct. til 854,83 efter et fald på 1,1 pct. onsdag.

- Hvis man ser overordnet på det over hele Europa, så er det våbenhvilen, der driver markederne op, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Derimod er der ikke kommet nærmere afklaring på en anden storpolitisk knast i form af den græske gældskrise, hvor den nye græske regering kræver en genforhandling af hele landets redningspakke.

Onsdag mødtes de 19 lande i eurogruppen i Bruxelles, men parterne virker fortsat til at være langt fra hinanden. Forhandlingerne ser umiddelbart ud til at være sparket til hjørne frem til mandag, hvor eurogruppen atter mødes, men der kan også komme nyt torsdag under EU-topmødet i Bruxelles, hvor Grækenland dog ikke er en del af den officielle dagsorden.

Blandt selskaberne bruser Carlsberg nærmest over med en stigning på 5,3 pct. til 534,5 kr. Det sender bryggeriaktien i det højeste niveau siden slutningen af november sidste år. A-aktien stiger hele 8,6 pct. til 572,5 kr.

En opblødning af situationen i Ukraine samt forholdet mellem Rusland og Vesten er meget vigtig for Carlsberg, der henter en stor del af sin omsætning og indtjening i Østeuropa og i særdeleshed i Rusland.

- Hvis våbenhvilen falder på plads, kan det være, at sanktionerne over for Rusland på et tidspunkt bliver fjernet igen, så den her nyhed er god for Carlsberg, og det er også det, der løfter aktien, siger Ole Kjær Jensen.

Tæt på toppen af indekset finder man også Novozymes, der uden nogle selskabsspecifikke nyheder stiger 2,4 pct. til 313,5 kr. Det samme kan siges om begge Mærsk-aktier, der stiger henholdsvis 1,6 pct. og 1,5 pct.

I den anden ende af skalaen fortsætter Vestas-aktien onsdagens deroute, hvor vindmølleaktien blev blæst omkuld med et fald på 8,6 pct. Torsdag har Handelsbanken sænket sin anbefaling til "reducer" fra "akkumuler", og det er blandt andet Vestas-ledelsens forsigtige forventninger, der er begrundelsen for nedgraderingen.

Vestas-aktien dykker 1,8 pct. til 257,3 kr., hvilket sender aktien til bunds i C20 Cap-indekset.

FLSmidth, der torsdag middag kommer med regnskab for fjerde kvartal, er også i modvind forud for offentliggørelsen. Fra morgenstunden har investorerne kunne læse nedslående nyt fra det store mineselskab Rio Tinto, der varsler markant lavere investeringer de kommende tre år, end tilfældet har været de seneste år.

Det er dårligt nyt for FLSmidth, der leverer udstyr til mineindustrien, men det er ikke nogen overraskelse, at sektoren er presset i øjeblikket.

Analytikerne venter et driftsoverskud (EBIT) på 424 mio. kr. i fjerde kvartal af 2014, hvilket vil være en fremgang fra 60 mio. kr. i samme periode året før. Det viser et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

FLSmidth-aktien dykker inden regnskabet 1,5 pct. til 292,4 kr.

Uden for C20 Cap-indekset er der derimod medvind til Sydbank-aktien, der torsdag har fået løftet anbefalingen af Handelsbanken, som nu anbefaler "køb" mod tidligere "akkumuler".

Handelsbanken vurderer, at det er tid til at lette bekymringerne omkring Sydbank og bankens historik for store nedskrivninger, der har præget tidligere regnskaber.

Den svenske bank vurderer, at Aabenraa-banken finder plads til at foreslå et udbytte på 7,5 kr. pr aktie, når Sydbank den 18. februar kommer med regnskab for fjerde kvartal.

Sydbank-aktien stiger 2,9 pct. til 190,4 kr.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk