Aktier: Ugen starter med fald i Europa

Der er lagt op til fald på de større børser i Europa mandag og dermed også i Danmark. Aktiestemningen i morgentimerne er lettere negativ.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Påskeferien er med til at give mindre aktivitet på markederne, mens der ikke er kommet nogen impulser i weekenden, der har givet investorerne nye grunde til at købe aktier. Handelen med futures peger på indeksfald på op mod 0,5 pct.

- Vi ser ikke meget entusiasme i markederne på grund af den ferieforkortede uge og det stærke opsving, vi har haft på det seneste. Vi har brug for nye katalysatorer for at dette "rally" kan fortsætte. Vi har brug for at se tegn på, at væksten er stabil, forklarer chefstrateg Michael McCarthy fra australske CMC Markets over for Bloomberg News om mandagens udvikling i Asien indtil videre.

Herhjemme faldt C20 Cap-indekset torsdag og fredag til 991,62, det laveste i marts, og dermed klarede det danske marked sig en del dårligere end både Europa og de dollarnærede amerikanske aktieindeks.

Udbyttebetalinger i en række store C20-aktier var dog med til at forklare den udvikling, og mandag påvirkes indekset igen af Novo Nordisks betaling af 6,40 kr. per aktie for de gode resultater i 2015. Det svarer til 1,75 pct. af Novo-aktiens lukkekurs fredag på 366,50 kr. og kan dermed selvstændigt påvirke C20 Cap, hvor Novo vægter omkring 15 pct. negativt med op mod 0,3 pct.point.

En anden C20-aktie, Carlsberg, kan dog blive påvirket småt positivt af kommentarer fra kreditvurderingsbureauet Moody's fra sent fredag. Carlsbergs nye strategi, Sail'22, der ellers blev modtaget dårligt i aktiemarkedet, er ifølge Moody's positiv for bryggeriets kreditværdighed på grund af den manglende appetit på nye opkøb. Carlsberg lukkede sidste uge i 591 kr. efter et fald på 3,4 pct. efter strategiplanen - over en tredjedel af faldet skyldtes dog udbyttebetaling.

DSV er upopulær hos analytikerne i schweiziske USB. Transportaktien sænkes til anbefalingen "sælg" fra "neutral" ifølge data fra Bloomberg. DSV-aktien dykkede i starten af 2016 men er kommet stærkt igen og ligger tæt på sin rekordkurs - fredag eftermiddag kostede aktien 283 kr.

Novozymes får til gengæld ros fra analytikerside. Nordea har i hvert fald øget sit kursmål for enzymaktien til 300 kr. fra 285 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Anbefalingen fastholdes på "hold".

Uden for C20 Cap er der også kursmålsløft til H+H International fra Nordea, der øger målet med en femmer til 95 kr., mens samme banks analytikere skruer ned for målet for Zealand Pharma-aktien til 120 kr. fra tidligere 132 kr., viser Bloombergs data.

Som et sidste svirp med halen har Nordeas analyseafdeling også sænket anbefalingen for Bang & Olufsen til "sælg" fra tidligere "hold" samt kursmålet til 65 kr. fra 70 kr. B&O-aktien steg 6,7 pct. til 71,50 kr. fredag efter den todelte melding om, at Struer-selskabet dels har startet et nyt produktionspartnerskab med LG Electronics og dels stadig forhandler med en interesseret køber af hele eller dele af B&O.

Scandinavian Tobacco er desuden ny i JPMorgans analyseunivers. Banken, der var med til at børsnotere det danske cigar- og tobaksfirma, starter dækning med en neutral anbefaling og kursmålet 107 kr., hvor STG-aktien fredag lå i kurs 105.

Regnskabsmæssigt er der intet dansk på programmet mandag og heller ikke det store i vente i Europa. Nøgletalsfronten byder heller ikke på de store indspark - mest vigtigt er eftermiddagens tal for salget af amerikanske boliger i februar - mens et par taler fra vigtige figurer i USA's centralbank, Jeffrey Lacker og Dennis Lockhart, måske kan tiltrække opmærksomhed i dagens løb.

/ritzau/FINANS