Aktier: Uforstyrret fokus på ECB

Uden forstyrrede påvirkning fra kinesiske kanter - hvor man fejrer sejren over Japan i Anden Verdenskrig - kan de europæiske aktiehandlere torsdag rette fuldt fokus mod eftermiddagens pressemøde i Den Europæiske Central Bank, der følger op på dagens rentemøde i banken.

Læs mere
Fold sammen

Ingen venter, at ECB vil flytte på renten. Så opmærksomheden drejer i retning af udtalelser fra ECB-chefen, Mario Draghi, som muligvis vil kunne antyde, hvilke tiltag ECB måske påtænker for at stimulere inflationen, der har mere end svært ved at leve op til centralbankens målsætning. Skulle der blive tale om styrkelse af bankens pengepolitiske tiltag, vil det kunne presse såvel rente og euro til fordel for kursudviklingen på de europæiske aktiemarkeder.

Op til mødet er der en positiv stemning målt på det fælleseuropæiske, brede Stoxx 600-indeks, der stiger 1,5 pct. Udviklingen afspejler stigninger på de toneangivende indeks på 1,3 pct. for FTSE100-indekset i London, på 1,6 pct. for DAX-indekset i Frankfurt og på 1,4 pct. for CAC 40-indekset i Paris.

Medicinal-aktierne og de ikke grupperede aktier ligger med stigninger på 2,2-3, pct. på sektorplan øverst i Stoxx-indekset. Infrastruktur og finansaktierne ligger i bunden men dog immervæk med en stigning på 0,4-1,1 pct.

Selskabsspecifikt er det en særlig god dag for Easyjet, efter at flyselskabet med en stærk trafikudvikling i august har opjusteret forventningerne til hele året. I sidste måned fløj Easyjet med noget nær fyldte fly, idet kapacitetsudnyttelsen lå rekordhøjt på 94,4 pct., og passagerantallet satte ligeledes rekord med 7,06 millioner rejsende. Og det venter nu et overskud før skat i det forskudte regnskabsår 2014/15 på 675-700 mio. pund. Tidligere forudså Easyjet et resultat på 620 til 660 mio. pund.

Aktien stiger 5,6 pct.

Fly-kollegaen Air France-KLM er også med i de højere luftlag med en stigning på 4,5 pct. Air France overvejer at danne et lavprisselskab, der skal flyve på langdistanceruter. Det skriver den franske avis Les Echos ifølge Bloomberg News. Overvejelserne motiveres med, at det er en måde, hvorpå Air France kan undgå at reducere sit netværk af langdistanceruter.

Anderledes uheldig er udviklingen i Flughafen Zürich, der torsdag morgen løftede sløret for et halvårsregnskab med en stigning i omsætningen på 3,3 pct. til 468,7 mio. schweizerfranc. Men det hindrer ikke finanshuset Kepler Chevreux i at nedgraderer sin anbefaling af lufthavnsselskabet til "hold" fra "køb" og dermed medvirke til kursfald på 7,0 pct, som er den ringeste udvikling i Stoxx-indekset torsdag.

Landsmanden, den schweiziske landbrugskemikalie- og såsædsproducent Syngenta, der for nylig afviste opkøbstilnærmelser fra konkurrenten Monsanto, har torsdag lanceret tiltag, der har til formål at "accelerere" aktionærernes værdier. Selskabet har blandt andet til hensigt at frasælge sine aktiviteter inden for grøntsagsfrø, som ifølge Syngenta er en høj-margin-forretning, som det forventer vil tiltrække stor interesse fra købsinteresserede.

Syngenta meddeler endvidere intentioner om at returnere store beløb til aktionærerne gennem aktietilbagekøb. Til at starte med vil der blive iværksat et tilbagekøbsprogram, som indledes inden for de nærmeste uger, på 2 mia. dollar.

Planerne belønnes med en kursstigning på 3,2 pct..

Med i Stoxx-indekset er også danske Genmab med en stigning på 4,6 pct. uden konkrete nyheder, mens ISS er det danske islæt på minussiden med et kursfald på 2,4 pct. efter salg af en større aktiepost.