Aktier: Uens retning i nyt græsk morads

Investorerne var ikke helt enige om, hvilken vej de amerikanske aktier skulle fredag, hvor skiftende rygter omkring forhandlinger mellem Grækenland og kreditorerne om en ny aftale påvirkede markederne.

Læs mere
Fold sammen

Investorerne var ikke helt enige om, hvilken vej de amerikanske aktier skulle fredag, hvor skiftende rygter omkring forhandlinger mellem Grækenland og kreditorerne om en ny aftale påvirkede markederne.

Resultatet blev, at det brede S&P 500-indeks lukkede i et marginalt minus i 2101,49, Dow Jones lukkede 0,3 pct. højere i 17.946,68, mens Nasdaq-indekset faldt 0,6 pct. til 5080,50.

I løbet af fredagens handel var der rygter fremme om, at grækerne havde takket nej til en ny økonomisk hjælpepakke fra dets kreditorer til gengæld for reformer.

Der nåede dog at blive lukket for handlen på Wall Street, inden der for alvor blev sat gang i det græske gældsdrama sent fredag og natten til lørdag.

Det skete da den græske premierminister, Alexis Tsipras, udskrev en folkeafstemning til afholdelse den 5. juli. Her skal den græske befolkning tage stilling til, om de skal sige ja til mere hjælp fra EU. Han anbefaler selv sine vælgere at stemme nej.

Derudover blev det søndag klart, at de græske banker ikke åbner mandag, hvilket sker efter en længere periode, hvor der har været tryk på hæveautomaterne rundt i Grækenland, og bankerne har været afhængige af at få tilført løbende penge fra Den Europæiske Centralbank via nødlåneprogrammet ELA.

Blandt selskaberne i fredagens handel var der fokus på Nike, der havde en god dag, efter at selskabets regnskab overraskede korpset af aktieanalytikere positivt.

Nikes regnskab for fjerde kvartal af det forskudte regnskabsår 2014/2015 overraskede til den positive side, da indtjeningen per aktie løb op i 0,98 dollar per aktie, hvilket var en fremgang på 24 pct. i forhold til samme periode året før. Analytikerne havde ifølge Bloomberg regnet med en indtjening på 0,83 cent per Nike-aktie.

Det pæne regnskab blev belønnet af investorerne, der sendte Nike-aktien op med 4,3 pct. til 109,71 dollar.

Der er udsigt til en rød mandag på det amerikanske aktiemarked. Futures, der er en slags kontrakter, som giver investorerne mulighed for at spekulere i fremtidige indeksniveauer, indikerer fald i niveauet 1,3-1,4 pct. for de tre toneangivende indeks.