Aktier: Udsigt til uændret åbning og afventende marked

Det danske aktiemarked ventes fredag at åbne omkring et uændret niveau, men det kan der blive lavet om på, når der i eftermiddag kl. 14.30 kommer jobtal fra USA. Her vil der ud over jobskabelsen være stor fokus på udviklingen i lønningerne, som kan blive afgørende for timingen af kommende pengepolitiske stramninger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Udviklingen på de asiatiske børser har fredag været relativt afdæmpet, og de amerikanske markeder lukkede torsdag tæt på niveauet ved dansk børslukketid. Futurespriserne på amerikanske aktier er med den brede pensel uændrede og den tyske DAX-future åbner fredag morgen 0,1 pct. lavere.

Det danske C20 Cap-indeks faldt torsdag for anden dag i træk. Faldet var torsdag 0,5 pct. til indeks 1160,92.

Novo Nordisk har fået sænket kursmålet hos analytikerne hos Nordea til 310 kr. fra tidligere 320 kr. Det ændrer dog ikke på, at banken fortsat anbefaler »køb« af aktien. Handelsbankens analytikere har også regnet sig frem til et lavere kursmål for Novo-aktien, som nu sættes til 318 kr. mod tidligere 330 kr.

Novo Nordisk aktien steg torsdag 0,5 pct. til 267,20 kr.

A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktien faldt 2,4 pct. til 13.260 kr. torsdag, kan få opmærksomhed efter et par dage med fald i aktien.

En handler vurderede torsdag over for Ritzau Finans, at investorerne kan have dæmpet deres optimisme om rateudsigterne, efter at transportkoncernen DSV tidligere på ugen kom med et regnskab og indikerede en mere afdæmpet rateudvikling over for rederierne, end nogle måske havde regnet med.

Fredag kommer de ugentlige ratetal fra Shanghai Shipping Exchange, herunder for ruterne mellem Asien og Europa, som er meget vigtige for Maersk Line.

VESTAS OG DSV KAN FORTSÆTTE I FOKUS

Vestas har været i fokus de seneste dage, og det kan fortsætte fredag.

Onsdag oplyste konkurrenten General Electric, at den havde indgivet en patentklage mod sin danske konkurrent. Sagen tager udgangspunkt i et patent, der er designet til at sikre stabilitet i møllerne under forstyrrelser i netværket. Vestas har efterfølgende været ude at afvise patentklagen, som ifølge selskabet er »grundløs«. Det ændrer dog ikke ved, at sagen kan risikere at gå ud over Vestas' aktiviteter i USA på den korte bane, vurderede Nordea torsdag.

Torsdag kom det også frem, at et Vestas-konsortium ikke fik en 1000 MW-aftale i Tyrkiet.

Vestas faldt med 2,5 pct. til 589 kr.

DSV leverede regnskab onsdag og blev belønnet for det på dagen og torsdag.

DSV var igen at finde blandt de stigende selskaber i C20 Cap, efter at selskabet onsdag steg 3 pct. oven på et positivt regnskab for andet kvartal, hvor resultaterne overgik analytikernes forventninger og blev akkompagneret af en løftet prognose for helåret.

Et par håndfulde finanshuse har været ude med nyt i forhold til selskabet efter regnskabet, og det gav kursen et ekstra løft.

Fredag har finanshuset Jefferies løftet sit kursmål af DSV til 500 kr. fra 400 kr., mens købsanbefalingen fastholdes.

Aktien steg torsdag til rekordniveauet 431 kr. eller med 0,8 pct.

SAS HAR FÅET NYT FRA KOLLEGA

SAS har fredag morgen fået nyt fra konkurrenten Norwegian, der har leveret trafiktal. De viste blandt andet en vækst i antal passagerer (RPK) på 23 pct. SAS kommer med sine trafiktal for sidste måned på tirsdag.

SAS faldt 2,0 pct. torsdag til 15,10 kr.