Aktier: Udsigt til stigninger

Onsdagens negative tendens i Danmark kan blive vekslet til stigninger torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Efter bare seks minutters handel onsdag satte C20 Cap-indekset rekord i niveauet 1035,78, men fremgangen holdt kun omkring en time. Herefter blev der blæst retræte og facit blev et minus til C20 Cap-indekset på 0,4 pct. til 1025,44.

Indekset kan nærme sig rekordniveauet igen torsdag, da overraskende gode resultater fra adskillige virksomheder i USA peger i retning af en bedre regnskabssæson end ventet. S&P 500-indekset steg onsdag 0,5 pct., Dow Jones lukkede med et plus på 0,5 pct., mens Nasdaq-indekset haltede en anelse efter og sluttede med en stigning på 0,4 pct.

Desuden stiger Dax future 0,44 pct. torsdag morgen, mens Novozymes har opjusteret forventningerne til hele året efter et regnskab for første kvartal, som er en tand bedre end ventet blandt analytikerne.


Novozymes kom ud af første kvartal af 2015 med et overskud af primær drift (EBIT) på 979 mio. kr. og et nettoresultat på 707 mio. kr. mod henholdsvis 923 mio. kr. og 694 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014. Medianen af ni analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, var et EBIT-resultat på 958 mio. kr. og et overskud efter skat på 693 mio. kr.

- Det ser fint ud på alle tallene, faktisk lidt bedre end ventet. Det eneste, der stikker lidt ud, er, at indtjeningen fra vaskepulver er lidt lavere end ventet, siger aktieanalytiker Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.


Novozymes' omsætning steg i kvartalet 18 pct. til 3579 mio. kr. fra 3033 mio. kr. i første kvartal året før, mens overskudsgraden faldt til 27,4 pct. fra 30,4 pct.

Desuden fortsatte aktieopturen i Asien, efter markederne lukkede i Europa og USA. Det sker trods skuffende nøgletal fra både Japan og især Kina, hvor aktiviteten i fremstillingsøkonomien igen falder.

Faldet sender Kinas fremstillingsindustri ned til et etårigt lavpunkt og indikerer, at den økonomiske opbremsning fortsat er i fuld gang i verdens næststørste økonomi. Det betyder samtidig, at myndighederne fortsat skal slås for øge væksttakten, hvis målet om en vækst på omkring 7 pct. skal nås.

Trods de skuffende tal i Kina, forventer Jesper Bamberger, at de danske indeks skal op torsdag.

- Det er båret af appetit på aktier og fornuftige regnskaber, som tegner billedet af, at det går fornuftigt. Tallene fra Kina skuffer, men folk havde måske troet, at de skuffede mere. Det kan være, at der kommer flere lempelser, som holder dampen oppe i Kina, siger aktieanalytikeren.


Ikke langt fra verdens næststørste økonomi er koreanske Hyundai kommet med sit regnskab for årets tre første måneder. Bilproducenten skuffer analytikerne, da selskabet fik et resultat af den primære drift i garagen på 1590 mia. won, mens analytikerne ifølge Bloomberg News forventede et resultat på 1710 mia. won.

Salget er gået ned på grund af svigtende salg i Kina og en svækket brasiliansk real. Kina er Hyundais største marked, og et svigtende salg her rammer hårdt. Samtidig har den svækkede brasilianske valuta real betydet, at indtjeningen også halter her.

Hjemligt kan Carlsberg blive løftet torsdag, da Bernstein har hævet sit kursmål med knap 12 pct., mens Nordea har hævet Össurs kursmål til 26 kr. fra 22,5 kr. Carlsberg sluttede onsdagen 0,1 pct. højere i 614,50 kr., mens Össur-aktien lukkede uændret i 21,4 kr.


De store amerikanske aktiefutures ligger torsdag morgen med et beskedent fald på 0,1 pct., selvom det amerikanske onlineselskab Ebay, der er såvel markedsplads som auktionshus på nettet, overraskede positivt med en højere indtjening end ventet i første kvartal, da tallene blev offentliggjort efter børstid onsdag. Det har givet medvind i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS