Aktier: Udsigt til rødt aktiemarked med fokus på FLS

Det tegner til en negativ start på det danske aktiemarked torsdag, når handlen starter. De amerikanske aktier er faldet efter dansk børslukketid onsdag, og selv om de amerikanske futures ligger højere torsdag morgen, er fremgangen ikke stor nok til at råde bod på onsdagens nedtur.

Foto: ERIK REFNER. Minesektoren er presset, og det kan ramme beton- og minefabrikselskabet FLSmidth. Her ses topchef, Thomas Schultz.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset endte onsdag med et fald på 0,3 pct. til 1029,34 efter at have været nede lige under indeks 1021. Og torsdag morgen ligger den tyske DAX-future til et fald på i niveauet 0,5 pct.

- Jeg vurderer da også, at det danske aktiemarked skal ned i dag, siger chefaktiespecialist Michael Borre fra Nordea til Ritzau Finans.

- Det er lidt vanskeligt at finde en præcis forklaring på de røde markeder - men én af dem er det pres, der er på minesektoren. Mineselskabet Glencore har her til morgen sænket sine investeringer i 2015 og 2016 med samlet 1,5 mia. dollar, og det bekræfter os i, at underleverandørerne, der leverer til mineindustrien, har det hårdt. Så det kan ramme FLSmidth, siger Michael Borre.

FLSmidth lå på et tidspunkt helt i bunden af eliteindekset onsdag, men i takt med lidt lysere udsigter for råvarer og som en reaktion på den senere tids fald endte aktien lunt i midten af C20 med et fald på 0,9 pct. i 241,20 kr.

Derudover vil olieprisen sandsynligvis atter sætte dagsordenen på aktiemarkedet, der længe har været bekymret over effekterne af de lave råvarepriser. Onsdag endte Mærsks B-aktie med et fald på 0,8 pct. i 9630 kr., mens A-aktien faldt 1,2 pct. til 9475 kr. Torsdag morgen retter olieprisen sig dog lidt til gavn for Mærsk.

- Olieprisen presser Mærsk. Og lige nu ser vi frem til fredag, hvor vi kan få indikationer på, om de varslede rateforhøjelser på markedet for containerfragt er slået igennem. Det ser dog ikke ud til, at industrien kan få raterne op, da der stadig er høj kapacitet. Så vi er lidt forsigtige med den aktie, siger Nordeas chefaktiespecialist.

Herhjemme var der onsdag fokus på Genmab, der efter et fald tirsdag atter satte kursrekord. Aktien endte i toppen af C20 Cap-indekset med en stigning på 1,7 pct. til 954 kr. Genmab kan tiltrække sig opmærksomhed efter offentliggørelsen af en stribe positive data fra studier af selskabets kræftmiddel Darzalex tidligere denne uge. Jyske Bank kvitterede onsdag ved at øge sit topsalgsestimat for Darzalex med 5 mia. kr. til 40 mia. kr.

- Vi tror, aktien er ved at være der, hvor den skal være, oven på nyhederne fra den amerikanske kræftkonference, hvor nyhederne er kommet frem, vurderer Michael Borre.

Et af de positive indslag torsdag kan være fra IC Group, efter at svenske tal for tøjsalget har vist en stigning på 3 pct., siger Nordeas chefaktiespecialist.

- Det burde give et boost til IC Group, der er meget disponeret mod Sverige. Om aktien ligefrem kommer til at stige i dagens negative marked er usikkert - men den burde klare sig bedre end gennemsnittet, siger Michael Borre.

En aktie i IC Group steg med 6,2 pct. onsdag til 239 kr.

Der kan også komme lidt fokus på Novo Nordisk, efter at det franske finanshus Exane BNP har set nærmere på aktien og fundet anledning til at løfte kursmålet til 385 kr. fra 350 kr. Finanshuset fastholder anbefalingen "neutral", viser data fra Bloomberg News. Onsdag endte Novo Nordisk-aktien med et fald på 0,5 pct. til 389,6 kr.

Coloplast, der steg med 0,1 pct. til 553,50 kr. kan komme under pres, da aktien ikke længere handler inklusive retten til det afsluttende udbytte for 2014/15 på 8 kr. per aktie.

Og så har H+H International, der steg med 0,6 pct. onsdag til 79,50 kr., fået en storaktionær mindre. Lønmodtagernes Dyrtidsfond har reduceret sin beholdning til 4,98 pct.