Aktier: Udsigt til røde tal i nyhedstomt marked

Kalenderen er tom for selskabspræsentationer mandag, og fra morgenstunden har investorerne heller ikke meget nyt at handle på.

Derfor må blikket vendes mod fredagens udvikling på det danske aktiemarked, hvor A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth endte i hver sin ende af eliteindekset.

Før handelsstart peger de amerikanske futures mod en negativ åbning, og det samme gør futures for det tyske DAX-indeks, som falder 0,2 pct. Dermed er der lagt op til en overvægt af røde papirer, når det danske marked åbner.

Fredag lukkede C20 Cap-indekset ligeledes i negativt terræn med et fald på 0,4 pct. til 1110,44.

A.P. Møller-Mærsk var fredagens topscorer blandt elitepapirerne med en stigning på 2,6 pct. til 10.400 kr. for B-aktien, og mandag kan selskabet igen komme i fokus.

Fredag nåede SCFI-indekset, der dækker prisen på fragt fra Shanghai til 15 destinationer i hele verden, det laveste niveau i 15 måneder.

Der var dog mere positive tegn på ruterne mellem Asien og Europa, der er den vigtigste handelsrute for Maersk Line. Her steg raterne 0,7 pct. til 694 dollar per tyvefodscontainer (teu).

I den modsatte ende af indekset sluttede FLSmidth, der måtte tage sig til at takke med et fald på 4,9 pct. til 339,50 kr., selv om der ikke var selskabsspecifikt nyt. Derfor vil der igen mandag være fokus på ingeniørselskabets aktie.

VESTAS MED I FORSKNINGSPROJEKT

Vestas-aktien sluttede ugen med et fald på 1,8 pct. til 366,40 kr.

Vindmølleproducenten har i november været udsat for et stort kursfald, efter at et skuffende regnskab og usikkerhed om den vigtige amerikanske PTC-støtteordning har fået investorerne til at sælge ud.

Selskabet har tabt godt 30 pct. af sin markedsværdi siden regnskabet og cirka 37 pct. siden starten af november.

Mandag er der en smule nyt fra Vestas, der er gået med i et forskningsprojekt på DTU, som håber på at udvikle nye og bedre batterier til vedvarende energi.

I løbet af ugen kan der komme nyt fra vindkonferencen WindEurope, som starter tirsdag, mens investorerne også kan se frem mod forhandlingerne om den amerikanske skattereform, der ventes at foregå i Senatet i denne uge.

EJERSKIFTE I KBHL ER GENNEMFØRT

Fredag aften offentliggjorde Københavns Lufthavne, at ATPs køb af australske Macquaries aktier nu er gennemført. I forbindelse med overtagelsen udtræder Macquaries to repræsentanter, Simon Boyd Geere og John Kevin Bruen, fra bestyrelsen i Københavns Lufthavne.

Deres afløsere vil blive valgt på en ekstraordinær generalforsamling, som selskabet snarest indkalder til. Københavns Lufthavne faldt 0,3 pct. til 5695 kr. fredag.

Køkkenkoncernen TCM Group kan også få del i opmærksomheden mandag, efter at selskabet fik en noget afdæmpet debut på den københavnske fondsbørs fredag.

Aktien faldt 0,5 pct. til 97,5 kr. på sin første handelsdag.

/ritzau/FINANS