Aktier: Udsigt til prisstigninger får TDC i hopla

Teleselskabet TDC fører an i mandag middag i et ellers let faldende C20 Cap-indeks, der ligger til et fald på 0,4 pct. til 975,1. Indekset er delt næsten på midten med i minusser og plusser, med ni aktier i grønt.

Læs mere
Fold sammen

- Helt overordnet set er det en stille start på efterårsferien med en lille pil ned. Og ser vi ud over Europa, er der forholdsvis stille, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Dollarfaldet spejles i aktierne, og vi ser, at den helt store udfordring for aktiemarkedet er, hvad der sker på valutaerne, siger han.

Den tyske børs ligger til et plus - men ellers er der små fald på børserne i Europa.


TDC stiger med på 4,9 pct. til 35,24 kr., på trods af en markant nedjustering af kursmålet fra Credit Suisse. Det nye kursmål hedder 37 kr., mens det tidligere - afgivet i juli - lød på 52 kr. Anbefalingen er fortsat "neutral", fremgår det af en analyse fra den schweiziske banks teleanalytikere.

Det er angiveligt planer om højere priser på mobiltelefoni hos TDC, der mandag får investorerne til at øjne lysere tider for teleaktien. Det fortæller aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.


- Vi kan se, at Telmore (TDC-datterselskab, red.) hæver priserne på mobilabonnement. Hvis de lykkes med det, og konkurrenterne følger med, ændrer det hele forudsætningerne for den aktie, forklarer Jesper Bamberger over for Ritzau Finans.

Telmores hjemmeside reklamerer lige nu med mobilabonnementer til 109 kr. per måned, hvor de tidligere har kostet 99 kr. i måneden. Det kommer efter mange år med nedadgående pres på mobilpriserne takket være heftig konkurrence på det danske marked.

Medvind er der også til smykkeselskabet Pandora, der stiger med 2,4 pct. til 812 kr. Aktien stiger på nyheden om, at selskabets har lanceret sin Disney-kollektion, så det fra næste måned også bliver muligt at købe Pandora-producerede Disney-smykker i 13 lande i Asien- og Stillehavsområdet.

- Vi lancerede det i USA sidste år, hvor det blev rigtig godt modtaget. Og når vi ser på de forbrugsmønstre, der er Asien, så har vi vurderet, at der er et potentiale, siger Kristian Lysgaard, kommunikationschef i Pandora, til Ritzau Finans.

Lanceringen i Asien- og Stillehavsområdet får ikke Pandora til at justere forventningerne til årets resultater. Smykkekoncernen udtrykker dog en forventning om, at der vil være et stort salgspotentiale i regionen. Ud over at sælge Disney-smykkerne i USA, er de hidtil også blevet solgt i en række lande i Latinamerika og Canada. Og med udvidelsen af aftalen med Disney kunne næste punkt på dagsordenen være Europa, men det har den smykkegigant ingen konkrete planer for.


I bunden af det københavnske eliteindeks ligger Novozymes, Coloplast og Genmab der falder med henholdsvis 4,6 pct., 1,6 pct. og 1,4 pct. til 275,60 kr., 463,40 kr. og 613,50 kr.


Novozymes fremviser dagens største kursudsving i C20, da enzymaktien er ramt af et sænket kursmål, da Goldman Sachs nu sætter målet til 265 kr., eller 8 pct. lavere end fredagens lukkekurs, mod tidligere 333 kr.

Samtidig sænker Goldmans analytikere deres Novozymes-anbefaling markant til "sælg" fra "køb". I mandagens Berlingske Business lover topchef Peder Holk Nielsen til gengæld, at selskabet vil kæmpe sig ud af den begyndende tillidskrise, der er om selskabet.

- Det er Goldmans klip, der får aktien til at falde, vurderer Otte Friedrichsen.


Til gengæld er investorerne positive overfor FLSmidth, der også fredag var højtflyvende takket være højere råvarepriser. Også mandag er der mærkbare stigninger i prisen på blandt andet kobber og zink, hvilket kan signalere bedre tider for de mineselskaber, der udgør nogle af FLSmidths største kunder. FLS-aktien er oppe i en kurs på 272,40 kr. efter et løft på 1,3 pct.


DSV skød til tops og satte kursrekord fredag efter annonceringen af købet af UTI Worldwide for omkring 9 mia. kr. Transportaktien har hen over weekenden fået ros fra både Credit Suisse, Alm. Brand Markets og Nordea, der hæver deres kursmål for DSV til henholdsvis 330 kr., 310 kr. og 266 kr.

- Vi venter, at DSV vil lykkedes med at få vendt den negative udvikling i UTI, og at DSV med tiden vil lykkedes med at få indtjeningsmarginen i UTI - og det nye samlede DSV - op på niveau med DSV's nuværende, skriver Alm. Brands analytiker Jesper Christensen i en analyse.

DSV kører frem med en lille stigning på 0,03 pct. til 270,10 kr.


Efterårsferien er lig med en tom dansk regnskabskalender - men inden skoleferien gik i gang kom forsikringsselskabet Tryg med sit regnskab for årets første tre kvartaler i fredags. Det udløste et kurssmæk på 5,9 pct. til 123,70 kr. Men mandag tager forsikringsselskabet revanche og stiger med 1,9 pct. til 126,10 kr.

- Tryg kom med en ganske skuffende regnskab - men aktien får lidt medvind i dag, siger Otto Friedrichsen.


Blandt sidepapirerne kan Københavns Lufthavn igen fejre rekordhøj passagertrafik. I september fløj 2,48 mio. passagerer til eller fra lufthavnen på Amager, og det var det højeste tal nogensinde for årets niende måned - og 6,1 pct. over samme måned i 2014. For årets første ni måneder som helhed er passagertallet steget 2,0 pct. til 20,1 mio. passagerer i Kastrup-lufthavnen, oplyser selskabet.

Aktien får dog på ingen måde et løft grundet tallene. Den falder ved middagstid med 0,03 pct. til 3280 kr.