Aktier: Udsigt til plusser - men fald i vente til ALK

Der er lagt op til en grøn aktiedag onsdag på de europæiske aktiemarkeder og dermed også på det danske. Markedet vil sandsynligvis underliggende være afventende forud for meldinger fra den amerikanske centralbank, der i aften slutter sit to dages rentemøde.

Foto: Nasdaq Copenhagen. ALK vil tiltrække sig negativ opmærksomhed, efter at allergiselskabets samarbejdspartner i USA har opsagt samarbejdet om salg af allergitabletter. (Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

ALK vil tiltrække sig negativ opmærksomhed, efter at allergiselskabets samarbejdspartner i USA har opsagt samarbejdet om salg af allergitabletter.

Amerikanske futures stiger onsdag morgen omkring 0,2 pct. - lidt mere for Nasdaq-futuren, der trækkes op af et bedre end ventet Apple-regnskab, der landede efter amerikansk børstid. Den tyske DAX-future stiger 0,6 pct. efter et kvarters handel.

Tirsdag endte C20 Cap-indekset 1,3 pct. højere i 1034,23 og tog dermed rigelig revanche for mandagens fald på 0,8 pct.

ALK får mavepuster

ALK fik en ubehagelig mavepuster tirsdag aften, da selskabets amerikanske partner, MSD, droppede at køre videre med salget af de danskudviklede allergivacciner på det ellers så lukrative amerikanske marked. At slå igennem i landet kræver store investeringer i salgsstyrke og godt kendskab til strukturerne, og det havde ALK håbet at kunnet få gennem partnerskabet. Men MSD har trukket sig fra projektet, og nu vil ALK overveje fremtiden i Nordamerika.

»USA bidrager ikke meget i øjeblikket, men det er klart, at vores forventning har været, at Merck kunne få dette her til at blive stort i USA. Der må vi erkende, at de ikke har ment, at det kunne hænge sammen,« siger fungerende administrerende direktør og bestyrelsesformand Steen Riisgaard til Ritzau og fortsætter:

»Lige når sådan noget her sker, så skal vi lige sunde os og trække vejret. Men det giver os en mulighed for at gentænke hele vores tilgang til det amerikanske marked.«

ALK havde store forhåbninger til det amerikanske marked, der er blevet spået at kunne blive næsten fem mia. kr. værd om året. Men det har Merck ikke kunnet se.

Nordea har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb", og kursmålet er strøget ned til 938 kr. fra 1244 kr. Det viser data fra Bloomberg.

ALK-aktien steg 2,3 pct. til 1174 kr. tirsdag.

Genmab endte tirsdag i toppen af C20 efter en stigning på 5,7 pct. til 1210 kr. efter meldingen om særstatus til kræftmidlet Darzalex i USA. Aktien har dermed igen udbygget sin status som årets bedste investering i det danske eliteindeks.

Konkurrencenyt til C20'ere

Flere danske selskaber kan se frem til at få konkurrentnyt onsdag.

FLSmidth får nyt fra branchekonkurrenten Outotec, når det finske selskab, der også laver mineudstyr, ved middagstid leverer sit halvårsregnskab. FLSmidth steg 0,8 pct. til 269,70 kr.

Aktionærerne i William Demant Holding, der steg 0,9 pct.- til 136,80 kr., og GN Store Nord, der steg 0,3 pct. til 125,80 kr., kan også se efter branchenyt, når italienske Amplifon aflægger regnskab.

Vestas runder gruppen af selskaber, der venter konkurrentnyt, af. Her er det spanske Gamesa, der er ved at fusionere med Siemens, der ventes på banen. Vestas steg 0,8 pct. til 269,70 kr.

Lidt nyt fra små selskaber

Et par mindre selskaber leverede sent tirsdag lidt nyt.

Veloxis valgte tirsdag på en ekstraordinær generalforsamling tre nye medlemmer ind i bestyrelsen. Og Veloxis oplyste, at selskabet ikke så behov for nye likvider til driften. Aktien lukkede tirsdag uændret i 1,19 kr.

Greentech meddelte, ligeledes sent tirsdag, at selskabet køber de resterende 50 pct. af et spansk solcelleanlæg for 27,5 mio. kr. Greentech lukkede med et fald på 1,2 pct. i 8,35 kr.