Aktier: Udsigt til forsigtig positiv danske åbning

Der er udsigt til et forsigtigt positivt aktiemarked tirsdag og dermed endnu en rekorddag - den syvende i træk. I denne uge begynder de store regnskaber at tikke ind både ude i Europa og herhjemme.

Onsdag er der regnskaber fra Tryg og Nordea, og senere på ugen kommer der regnskaber fra Coloplast og Novo. Det kan få investorerne til at positionere sig op til dem.

Umiddelbart tegner det til små stigninger. Den tyske DAX-future viser en beskeden stigning på 0,02 pct. tirsdag morgen.

- Jeg tror markedet vil stige beskedent fra morgenstunden, men om det ender i plus for syvende dag i træk er mere usikkert. Der kan være gevinsthjemtagning på vej, siger aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Udover de regnskabsaktuelle C20-selskaber og Carlsberg ventes der fokus på Bavarian Nordic efter oplysningen mandag om, at selskabets storaktionær Asger Aamund og stifter sælger sine aktier i selskabet, hvilket blev bekræftet tirsdag inden børstid. Han ejede 1,8 mio. aktier i biotekselskabet, svarende til 6,5 pct. af selskabet.

- Det kan godt komme til at presse kursen tirsdag, vurderer Jesper Bamberger. Nordea har sammen med finanshuset Jefferies solgt aktierne, og derfor er han fåmælt og vil ikke konkretisere det ventede kursfald.

Han påpeger dog, at en artikel i Børsen tirsdag, der fortæller, at der kan være nye store ordrer på ebolavacciner på vej fra britiske Glaxosmithkline, kan trække den anden vej eller i hvert fald minimere det ventede fald.

En anden aktie, der vil være i fokus tirsdag er Carlsberg, der fik endnu et skud for boven fra det vigtige russiske markeder sent mandag. Da nedjusterede S&P Rusland til "junk". Dermed øges presset på den danske brygger, der sidder på knap 40 pct. af det russiske ølmarked. Siden meddelelsen fra S&P er den russiske rubel svækket fra omkring 75 rubler for en euro til godt 76 rubler, men siden fredag er svækkelsen markant større fra et niveau omkring 71,5 rubler. Carlsberg var bundskraber i C20 mandag og kan meget vel blive det også tirsdag.

FLSmidth kan ifølge Jesper Bamberger få fokus fra regnskabet fra amerikanske Caterpillar, der leverer regnskab senere tirsdag. Amerikanerne leverer udstyr til mineindustrien, der også er kunder hos FLSmidth.

FLSmidth lukkede mandag i 289 kr. efter en stigning på 2 pct.

Onsdagens regnskabsaktuelle C20-selskaber kan også tiltrække sig opmærksomhed. Bårde Tryg og Nordea leverer tal onsdag morgen.

Dermed har investorerne tirsdagen til at positionere sig i op til regnskaberne. Tryg steg 2,8 pct. til 762 kr. mandag, og Nordea steg 0,2 pct. til 76,90 kr. Begge aktier har fået en god start på året og ligger henholdsvis knap 11 pct. og knap 7 pct. over niveauet ved årsskiftet.

Analytikerne venter, at Nordea kommer ud af fjerde kvartal i 2914 med et nettoresultat på 857 mio. euro, viser estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Nettoresultatet endte i fjerde kvartal 2013 på 773 mio. euro. Samtidig forventer markedet, at Nordea kommer til lommerne og betaler et stigende udbytte over de kommende år. Analytikerne venter et udbytte på 0,58 euro svarende til cirka 4,30 kr. pr. aktie for regnskabsåret 2014.

For Trygs vedkommende venter analytikerne en bruttopræmieindtægt på 4587 mio. kr., viser estimaterne. Det er et fald fra fjerde kvartal året før, hvor toplinjen landede på 4737 mio. kr.

- Vi tror, at hovedfokus i fjerdekvartalsrapporten vil være på toplinjevæksten, som forbliver Trygs primære udfordring. Tryg har rapporteret faldende præmievækst de seneste ni kvartaler, og vi venter ikke, at den trend har ændret sig i fjerde kvartal, skriver aktieanalytiker Kimmo Rämä fra Handelsbanken Capital Markets i en optakt.

Blandt de aktier, der kan blive udsat for gevinsthjemtagning kan være Vestas og Genmab, der mandag toppede C20 efter hede anbefalinger fra Goldman Sachs og Danske Bank.

Vestas steg mandag knap 6 pct. til 259,60 kr., og Genmab steg 4,3 pct. til 431,20 kr.

Udenfor C20 kan der også komme fokus af den negative slags på SAS, da de store pensionsforpligtelser er igen genstand for omtale i Børsen. Ifølge en norsk pensionsprofessor er SAS' forpligtelser undervurderet, og selskabet bruger en for høj rente. SAS' finansdirektør afviser.

SAS lukkede mandag i 13,80 kr. efter et fald på 0,7 pct.

Tirsdagen byder desuden på regnskaber fra to af børsens mindre selskaber, RIAS, der steg 1,8 pvct. mandag til 510 kr. og Intermail, der sluttede uændret i 22,50 kr. De rapporterer begge første kvartal af deres 2014/15-regnskabsår.